Home » O općini

Prijedlozi i pitanja

Poštovani posjetitelji,
ukoliko imate kakvih prijedloga ili pitanja vezanih za Web stranice ili Općinu Marijanci bilo bi nam drago da ih podijelite s nama te Vas molimo da ih šaljete putem kontakt obrasca.

O općini

Općina Marijanci obavlja opće djelatnosti javne uprave.

Brojčana oznaka Općine Marijanci: 59

Brojčana oznaka razreda: 8411

Matični broj poslovnog subjekta: 2722682

OIB Općine Marijanci: 10282419721

IBAN Općine Marijanci: HR64  23400091825700000

STATUT OPĆINE MARIJANCI (Pročišćeni tekst – veljača 2021)

Općina Marijanci nalazi se u Osječko-baranjskoj županiji u podravskom dijelu Slavonije. Smještena je u istočno-hrvatskoj ravnici između rijeka Drave, Karašice i Vučice na oko 95 metara nadomorske visine. Nastankom nezavisne i slobodne, demokratske Republike Hrvatske u jeku domovinskog rata 1993. godine, nastaje i Općina Marijanci izdvajanjem iz bivše Općine Donji Miholjac. Površina joj je 66 četvronih kilometara te prema popisu stanovnika iz 2021. godine broji ukupno 1.953 stanovnika u 7 naselja općine: Bočkinci (174), Brezovica (36), Čamagajevci (178), Črnkovci (639), Kunišinci (249), Marijanci (676) i Marjanski Ivanovci (1).

Općina Marijanci dio je Osječko-baranjske županije i prema svom zemljopisnom položaju susjedna je sa gradom Donjim Miholjcem na sjevernoj i sjeverozapadnoj strani te gradovima Belišćem na istočnoj i Valpovom na južnoj strani. Na zapadnoj strani graniči sa Općinom Magadenovac te na jugozapadu ima dodirnu točku sa Općinom Koška od koje je dijeli rijeka Vučica i pojas šume Štefkovica. Županijskim pravcem D-34 tzv. „Podravskom magistralom“, općinsko središte Marijanci povezano je preko naselja Črnkovci sa gradovima Donjim Miholjcem, Belišćem i Valpovom, odnosno dalje prema jugoistoku i sa gradom Osijekom. Iz navedenog je lako zaključiti da Općina Marijanci, s aspekta prometa i prometne povezanosti ima vrlo povoljan strateški položaj jer se nalazi u „srcu“ između nekoliko gradova te je županijskim cestovnim pravcem D-34 povezana i sa mađarskom granicom odnosno graničnim prijelazom D. Miholjac.

U ČRNKOVCIMA ODRŽAN KONCERT MIROSLAVA ŠKORE

Sa Škorom pjevalo tisuću posjetitelja

U povodu 75.rođendana Nogometnog kluba “Mladost” Črnkovci te Dana Općine Marijanci, u Črnkovcima je u subotu 2.rujna na prostoru nogometnog terena održan koncert Miroslava Škore. Organizatori događaja, Nogometni klub “Mladost” Črnkovci, odradili su odličan posao te za gotovo 1.000 okupljenih posjetitelja pripremili piće i druga osvježenja, dok je publika uživala u brojnim hitovima ovog vrsnog zabavljača. Nakon Škore, za dobru zabavu pobrinuo se glazbeni sastav Treća smjena. Pokrovitelj koncerta Miroslava Škore bila je Općina Marijanci koja je za njegov nastup iz proračuna izdvojila oko 8.000 eura, a 1.000 eura plaćeno je za nastup Treće smjene. GALERIJA FOTOGRAFIJA

TRADICIONALNA FIŠIJADA NA RIBNJAKU PLOSNA U KUNIŠINCIMA

Fiš i šaran na rašljama oduševili posjetitelje

Pomalo bajkovito je te subote 2.rujna izgledao prostor Ribnjaka Plosna u Kunišincima na kojem je već treću godinu za redom organizirana tradicionalna Fišijada u povodu Dana Općine Marijanci i Blagdana Male Gospe. Zelenilo, klupe, voda, uređen prostor, glazba, neodoljivi mirisi i dobro društvo bili su pravo jamstvo za ugodan provod i dobru zabavu koju je tog dana malo tko s područja Općine Marijanci i okolice želio propustiti. OPŠIRNIJE

SVEČANO PROSLAVLJEN 8.RUJNA – DAN OPĆINE MARIJANCI

Predstavljen projekt Sunčane elektrane Črnkovci, nagrade najzaslužnijima

I dvadesetdevetu godina nakon osnutka, Općina Marijanci nastavlja svoju izgradnju i profiliranje u pravcu moderne mikrosredine po mjeri svih njezinih žitelja, poručeno je sa svečane sjednice Općinskog vijeća Marijanci održanoj u povodu 8.rujna – Dana Općine Marijanci i Blagdana Male Gospe. OPŠIRNIJE

NA RIBNJAKU PLOSNA U KUNIŠINCIMA ODRŽANA TRADICIONALNA FIŠIJADA U POVODU DANA OPĆINE MARIJANCI

Gastro događaj po mjeri gurmana i ljubitelja prirode

Dan Općine Marijanci i Blagdan Male Gospe bio je i ove godine lijepa prigoda da se na ribnjaku Plosna u Kunišincima u subotu 3.rujna održi još jedna Fišijada koju je posjetilo nekoliko stotina gurmana i ljubitelja prirode iz svih dijelova Općine Marijanci, te donjomiholjačkog i valpovačkog kraja. Na temeljima višegodišnje tradicije, i ova je Fišijada organizirana u povodu Dana Općine Marijanci i Blagdana Male Gospe, pod organizatorskom palicom članova Športsko ribolovnog društva Plosna iz Kunišinaca koji su izvrsno odradili povjereni im posao. Izuzetno ugodan ambijent uređenog Ribnjaka Plosna u Kunišincima odnedavno oplemenjen i novim nadstrešnicama i pečenjarama i sunčan kasnoljetni dan bio je najbolja pozivnica ljubiteljima ribljih specijaliteta da subotnje poslijepodne provedu upravo u Kunišincima uz dobru hranu, piće i druženje. Tu su se na jednom mjestu imali prilike uvjeriti kako sinkronizirano i harmonično ovaj veliki događaj odrađuju ribiči iz Kunišinaca koje je čekala priprema fiš-paprikaša i šarana na rašljama od čak 400 kilograma ribe. Nju im je za ovu prigodu donirala tvrtka Krnjak d.o.o. Donji Miholjac, koja je uz Općinu Marijanci bila glavni sponzor ovog događaja. To je za 40 kilograma ribe više negoli prošle godine koliko su pripremili i prodali kunišinački ribiči. Od 400 kilograma ribe, vrijedni su kuhari za posjetitelje pripremili više od 400 porcija fiša koji je serviran zajedno s više od 25 kilograma kuhane tjestenine, a bilo je i mnoštvo onih koji su željeli ovu omiljenu riblju deliciju ponijeti svojim ukućanima pa su na Ribnjak stigli s odgovarajućom ambalažom za transport. I dok se na jednoj strani širio opojan miris fiša na koji se strpljivo čekalo u redu i koji se prodavao po popularnim cijenama, na drugoj je strani sva čula očaravao prizor šarana na rašljama. Tradicionalna receptura i pažnja po kojoj se na jednom dijelu ribnjaka ova riba pripremala, začinjavala i pekla, te kasnije nudila na prodaju uz ukusan umak, opet je potvrdila da je ljubav prema kulinarstvu definitivno najvažniji sastojak svakog dobrog jela kojeg nikako ne treba zanemariti. A sve to utjecalo je na činjenicu da se u vrlo kratkom roku prodalo čak 240 porcija. Zbog svega toga, čelni čovjek ŠRD Plosna iz Kunišinaca Dragan Dukmenić nije krio zadovoljstvo događajem u kojem je sudjelovalo 30-tak njegovih ribiča. “Bez dobre ekipe kao što je ova naša, ovo bi bilo nemoguće realizirati i zato sam osobito zahvalan svim našim ribičima koji su se na različite načine angažirali oko ovogodišnje Fišijade. Teren i uvjete za nju na Plosni počeli smo pripremati još prije nekoliko dana, a i danas od jutra svi su bili na svojim mjestima i spremni odraditi sve poslove koje je trebalo i zato su vjerujem i posjetitelji došli u ovolikom broju”, poručuje Dukmenić najavljujući da će sredstva zarađena na ovoj Fišijadi usmjeriti za unapređenje rada Ribičkog društva i uvjeta na Ribnjaku.

Završna konferencija još jednog projekta LAG-a Karašica

Učim, radim, pomažem Slavoniji II

LAG-u Karašica početkom veljače prošle godine odobren je projekt „Učim, radim, pomažem Slavoniji II.“ iz poziva Zaželi – program zapošljavanja žena faza II. u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“ u vrijednosti od 5 milijuna kuna koji je u 100 postotnom iznosu financiran iz Europskog socijalnog fonda. Partneri na projektu bili su Centar za socijalnu skrb Valpovo i Hrvatski zavod za zapošljavanje Područna služba Osijek, a 6.travnja u Valpovu je održana i završna konferencija ovog projekta.

Svrha projekta bila je zapošljavanje 56 teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja, koje su kao žene za pomoć u kući na području LAG-a Karašica kroz 12 mjeseci skrbile o 336 krajnja korisnika čime se povećala socijalna uključenost osoba starije životne dobi i osoba u potrebi, a tim i povećala zaposlenost na području LAG-a. „Nakon uspješno provedenog projekta iz Zaželi – faza I. LAG Karašica, provedbom ovog projekta, nastavlja sa brigom o marginaliziranim skupinama na svom području čime smo željeli dati svoj doprinos svekolikom razvoju naših ruralnih prostora koji postaju uključiva sredina za sve skupine u društvu, a starijim osobama se pomaže da svoju treću dob provedu na svojim ognjištima bez institucionalizacije čime im se uvelike podiže kvaliteta života,“ poručili su iz LAG-a Karašica.

Na završnoj konferenciji je kratku prezentaciju o rezultatima projekta izložio voditelj LAG-a Karašica Ivan Vrbanić, a podpredsjednici LAG-a Ljerka Vučković i Ivo Zelić, uručili su diplome ženama o završenoj edukaciji na računalnog operatera i uzgajivača povrća te im poželjeli puno uspjeha u budućem zaposlenju.

Valja podsjetiti da su s područja Općine Marijanci u ovom projektu bile zaposlene tri žene koje su skrbile o 18 osoba starije životne dobi s područja svoje Općine.

Svečano proslavljen 8. rujan – Dan Općine Marijanci

Otvorenjem novoizgrađene sportske dvorane u uz novu Područnu osmogodišnju školu u Marijancima te svečanom sjednicom Općinskog vijeća, u Marijancima je proslavljen Dan Općine Marijanci i Blagdan Male Gospe. Proslavi je prethodilo polaganje vijenaca i odavanje počasti poginulim braniteljima Općine kod spomenika u Kunišincima.

Novu sportsku dvoranu koja ima za cilj poboljšati kvalitetu življenja u Općini Marijanci te zaustaviti iseljavanje i popraviti njezinu demografsku sliku, otvorio je osječko-baranjski župan Ivan Anušić ne skrivajući zadovoljstvo činjenicom da je ova dvorana tek jedan u nizu uspješnih projekata koje je u proteklom razdoblju realizirala Općina Marijanci na čelu s načelnikom Darkom Dorkićem kojem je čestitao na postignutim rezultatima i još jednom izboru za načelnika.

Sportske dvorane su potrebne u svim općinama i većim naseljima te smo u tom cilju radili u potekle četiri godine. Naravno, radili smo i energetsku obnovu školskih zgrada i izgradnju novih školskih zgrada i dvorana. U tijeku je tako gradnja zgrade i dvorane Srednje škole u Donjem Miholjcu, uskoro počinjemo graditi novu zgradu I. gimnazije u Osijeku, a provodimo i druge projekte kojima podižemo ukupni standard u školstvu na području županije“, rekao je prigodom otvaranja dvorane župan Ivan Anušić te se osvrnuo i na projekt kojim je osiguran besplatni obrok za sve učenike osnovnih škola na području Osječko-baranjske županije.

Izgradnja jednodijelne nastavno-sportske dvorane Područne škole Marijanci – koja sa zgradom nove škole i vanjskim igralištem tvori jedinstveni odgojno-obrazovni kompleks, počela je u Marijancima krajem prosinca 2019. godine, a izvođač radova vrijednih 5,3 milijuna kuna, tvrtka Zuber iz Višnjevca, imala je rok od dvije godine za njihov završetak. No, dvorana ukupne površine 673 četvorna metra i tlocrtnih dimenzija 23,80 x 28,30 metara završena je osam mjeseci ranije, pa je već u lipnju bez primjedbi obavljen tehnički pregled i ishođena uporabna dozvola. Potom su provedeni javna nabava i ugradnja opreme u vrijednosti 420.188,75 kuna, a u okviru proslave Dana Općine svečano je i otvorena. Novoizgrađena dvorana djeluje u sastavu Područne škole Marijanci koja pak djeluje u okviru Osnovne škole „Matija Gubec“ Magadenovac, pa je riječi zahvale za novoizgrađeni objekt nazočnima uputio i ravnatelj magadenovačke Osnovne škole, Branko Belcar.

Izuzetno sam sretan i zadovoljan jer je izgradnjom i otvaranjem sportske dvorane u cijelosti završen projekt kojemu su stanovnici Marijanaca i Kunišinaca težili punih 40 godina, a to je da vratimo osmogodišnju školu u Marijance, koja je tada nepravedno ugašena iako je imala 250 učenika. Danas u Marijancima ima stotinjak učenika, ali vjerujem da ćemo ovim projektom i sportskom dvoranom utjecati da se ovi sadašnji trendovi zaustave i da se broj djece poveća“, kazao je općinski načelnik Darko Dorkić.

I u svom govoru na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, Dorkić je poručio kako su im životi i zdravlje svakog njihovog stanovnika od iznimne važnosti, čemu se posebno stremi u ovim pandemijskim vremenima koje je utjecalo i na realizaciju dobrog dijela općinskih planova i projekata. No unatoč preprekama nije se posustajalo niti odustajalo, pa se Općina danas može zahvaliti privođenjem kraju najvećeg investicijskog ciklusa u povijesti Općine koji je velikim dijelom realiziran zahvaljujući prijavljivanju na natječaje i korištenju sredstava EU Fondova.

Završili smo kanalizacijsku mrežu za naselja Marijanci i Kunišinci, otvorili reciklažno dvorište, završili rekonstrukciju i dogradnju vatrogasnog doma, dječji vrtić je dobio uporabnu dozvolu i vjerujemo da će za mjesec-dva biti pušten u rad, obavljen je tehnički pregled vatrogasnog doma u Črnkovcima i čeka se uporabna dozvola, a započeli smo veliku investiciju izgradnje kanalizacijske mreže u Črnkovcima. Za Općinu Marijanci ovo je definitivno godina otvaranja završenih investicija i uporabnih dozvola, ali i godina u kojoj smo se paralelno brojnim mjerama skrbili o svim dobnim skupinama naših stanovnika: od novorođenčadi, predškolaca i školaraca, srednjoškolaca i studenata, mladih obitelji, umirovljenika, ali i socijalno ugroženih osoba,“ zaključio je načelnik Dorkić izrazivši posebnu zahvalu Osječko-baranjskoj županiji i županu Ivanu Anušiću na odličnoj suradnji i podršci u proteklom razdoblju.

Župan Anušić, koji je u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića nazočio svečanoj sjednici, čestitao je Dan Općine Marijanci svim njenim žiteljima te potvrdio kako je suradnja Županije i Općine izuzetno dobra. Investicije Osječko-baranjske županije na području ove općine u protekle četiri godina iznose gotovo osam milijuna kuna, no župan ističe da Općina na čelu s načelnikom Dorkićem i odlično koristi sredstva iz fondova Europske unije. „Općina se javlja na natječaje, inicira projekte i njihovu realizaciju, a za sve čelnike općina i gradova je važno da traže, a ne da čekaju da im se nešto odobri. Upravo zato je Općina Marijanci uspješno uspjela realizirati niz kapitalnih projekata“, kazao je župan Anušić.

Uz gradonačelnika Donjeg Miholjca Gorana Aladića, koji je Općini Marijanci uputio čestitke u ime načelnika i gradonačelnika susjednih gradova i općina te podsjetio kako su napravljene impozantne stvari u Općini Marijanci u proteklom razdoblju prije svega rezultat dugogodišnjeg rada i kvalitetne vizije njezine ekipe na čelu s načelnikom Dorkićem s kojim odlično surađuje na nekoliko projekata, Dan Općine čestitao je i izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Goran Ivanović. On je poručio kako je Općina Marijanci istinski primjer važnosti egzistiranja malih jedinica lokalne samouprave, jer je koristeći raspoložive domaće i EU izvore financiranja realizirala projekte vrijedne gotovo 40 milijuna kuna, od čega s vrlo malim udjelom vlastitih sredstava zbog čega bi se u Općinu Marijanci mogle ugledati i puno veće sredine.

Na ribnjaku “Plosna” u Kunišincima održana tradicionalna Fišijada u povodu Dana Općine Marijanci

Pod pokroviteljstvom Općine Marijanci, u subotu 4.rujna na Ribnjaku Plosna u Kunišincima održana je Fišijada u povodu Dana Općine i blagdana Male Gospe. Bila je to lijepa prigoda da se na ovom uređenom i sve popularnijem izletištu nakon dužeg vremena ponovo okupe ljubitelji prirode, druženja, ali i izvrsnih ribljih specijaliteta koje su s puno ljubavi cijelog dana pripremali organizatori – članovi Športsko ribolovnog društva Plosna iz Kunišinaca.

Kako doznajemo od dopredsjednika ŠRD Plosna Dragana Dukmenića, pripreme za ovaj veliki događaj započele su već nekoliko dana ranije, a na sam dan Fišijade u Kunišince je dopremljeno 360 kilograma šarana od kojih se od jutarnjih sati pripremao riblji fiš-paprikaš ili pak šaran na rašljama. „Naših 35 članova angažiralo se na ovogodišnjoj Fišijadi i stoga smo još zadovoljniji velikim brojem posjetitelja koji su nam dolazili tijekom cijelog dana iz svih dijelova valpovačkog i miholjačkog kraja s obzirom da smo organizirali i prigodnu prodaju fiša i šarana na rašljama po prigodnim cijenama“, poručio je Dukmenić o događaju kojeg je posjetilo više stotina građana koji su tijekom cijelog dana sve do večernjih sati strpljivo u redovima čekali svoje porcije ribljih specijaliteta kojeg su mogli konzumirati na licu mjesta ili pak ponijeti kućama.

A organizatori i pokrovitelji doista se nisu štedjeli. Po tradicionalnoj recepturi i s domaćim sastojcima skuhali su ukupno 300 litara fiša ili oko 500 porcija koje su se prodale u vrlo kratkom vremenu. Uz fiš, skuhali su i 20 kilograma tijesta, te osigurali obilje kruha i drugih pekarskih poslastica i peciva. Pokazali su se i kao vrsni priprematelji šarana na rašljama kojeg se ispeklo čak 200 polovica i koje su gurmani razgrabili u trenu. Osim toga, prekrasno okruženje ribnjaka Plosna pružilo je i izletnički doživljaj pa je u lijepom kasnoljetnom danu bilo jednostavno nemoguće ne uživati.

Premda se prva Fišijada Općine Marijanci na ribnjaku Plosna u Kunišincima pokazala iznimno uspješnom, iz Općine Marijanci poručuju da su se na ovu varijantu ove godine odlučili kako bi ispoštovali sve propisane epidemiološke mjere te kako će se normalizacijom situacije s vremenom tradicionalna Fišijada u povodu Općine Marijanci ponovo vratiti u općinsko središte.

Stanovnici Marijanaca i Kunišinaca priključeni na kanalizacijsku mrežu!

U Gatu je 27.travnja upriličena simbolična svečanost puštanja u rad Tlačne stanice (TS1). Ovaj projekt dio je velikog Projekta vodoopskrbe i odvodnje Valpovo- Belišće koji se trenutno provodi u gradovima Belišće i Valpovo kao i na područjima općina Bizovac, Petrijevci i Koška. Izgradnjom tlačne stanice s pripadajućim tlačnim cjevovodom, oko 3.000 stanovnika prigradskih naselja grada Belišća, Veliškovci, Gat i Tiborjanci kao i stanovnici Općine Marijanci u naseljima Marijanci i Kunišinci dobivaju dugoočekivani priključak kanalizaciju u svojim domaćinstvima, a njima će do konca iduće godine priključiti i mještani Črnkovaca.

Svečanosti u Gatu nazočili su saborski zastupnik i izaslanik župana Osječko-baranjskog Goran Ivanović, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima, direktor Vodnogospodarskog odjela za Dunav i Donju Dravu Željko Kovačević, gradonačelnik Belišća Dinko Burić sa zamjenicima te načelnik Općine Marijanci, Darko Dorkić.

Obraćajući se nazočnima, načelnik Dorkić je istaknuo ponos što je i Općina Marijanci partner u velikom FASEP projektu izgradnje vodoopskrbe i kanalizacije na područjima gradova Belišća i Valpova.

Otvaranje tlačne stanice u Gatu kojemu danas svjedočimo, za nas ima istinski veliko značenje, jer to je najvažniji trenutak u kojem rješavamo pitanje infrastrukture na području Općine Marijanci i puštamo u funkciju kanalizacijsku mrežu koja je u ranijem razdoblju već izgrađena u naseljima Marijanci i Kunišinci za ukupno 1.150 stanovnika ili 350 domaćinstava. Isto tako, s obzirom da se upravo gradi kanalizacija i u naselju Črnkovci, vjerujemo da će se do kraja iduće godine i taj projekt završiti i da će odmah biti pušten u funkciju,“ konstatirao je načelnik Dorkić izrazivši zahvalu Hrvatskim vodama, Gradu Belišću, gradonačelniku Buriću i tadašnjem komunalnom poduzeću Kombel, a danas Hidrobel, koji su i Općinu Marijanci brzom i pravovremenom intervencijom uključili u projekt. Općina je pak brzo reagirala i prijavila se na Fondove EU i kohezijske fondove te Mjeru 7.2.1. gdje se uspjelo privući i osigurati čak 95 posto bespovratnih sredstava, pa je u ovom projektu vrijednom 15 milijuna kuna Općina Marijanci sudjelovala s 5 posto vlastitih sredstava.

Uz gradonačelnika Belišća Dinka Burić koji je sretan i ponosan pohvalio tijek ovog projekta kojega je odlikovala zajednička želja i nastojanje da se on uspješno realizira, ali i veliko zalaganje i intervencije čelnih ljudi Osječko-baranjske županije i Hrvatskih voda, te izaslanika župana Gorana Ivanovića, u prigodi otvorenja ovog objekta, generalni direktor Hrvatskih voda Đuroković je istaknuo kako je ovo zapravo kruna svega, konkretan čin te veliki iskorak projekta za koji se iznimno zalagao župan Ivan Anušić, jer se građani spajaju na sustav odvodnje čije će se koristi vrlo brzo osjetiti: od povećanja standarda života građana do zaštite okoliša.

Direktorica Hidrobela Lidija Gavrić, podsjetila je da je 2016.godine izgrađena i provedena kanalizacijska mreža u Marijancima i Kunišincima s pripremom za kućne priključke. „Puštanjem u rad ovog tlačnog cjevovoda, odnosno crpne stanice, znači da se odsada svi stanovnici Marijanaca i Kunišinaca mogu spojiti na kanalizaciju uz suglasnost distributera, odnosno Hidrobela. Sve što trebaju učiniti jest doći u Hidrobel, podnijeti zahtjev za priključak i odmah se spojiti na kanalizaciju,“ poručila je Lidija Gavrić dodajući da je u projekt koji obuhvaća izgradnju i postavljanje kanalizacijske mreže u Marijancima, Kunišincima i Tiborjancima uloženo 10 milijuna kuna.

Napomenula je i da izgradnja kanalizacijske mreže u Črnkovcima ide kroz projekt ruralnog razvoja i rok za izvođenje ovih radova je 30 mjeseci. Vrijednost ugovorenih radova je 8,6 milijuna kuna od čega su 7,1 milijuna kuna bespovratna sredstva EU, a 1,5 milijuna je sufinanciranje Hrvatskih voda.

Općina koja je samo ove godine iz Fondova EU povukla više od 10 milijuna kuna!

Općina Marijanci i ove je godine na Blagdan Male Gospe 8.rujna, proslavila svoj Dan. Tom prigodom je izaslanstvo Općine predvođeno načelnikom Darkom Dorkićem i predsjednikom Općinskog vijeća Dankom Šargačem položilo vijence i zapalilo svijeće u Kunišincima kod spomenika poginulim

braniteljima sa područja Općine Marijanci.

Nakon toga u Društvenom je domu održana svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su nazočili brojni uzvanici iz društvenog, gospodarskog, političkog i vjerskog života Općine, Valpovštine i donjomiholjačkog kraja te Osječko-baranjske županije. Svečana sjednica ujedno je bila i prigoda za sumiranje rezultata Općine u proteklih godinu dana, koja je bila i godina izazova, ali i godina projekata, a koje je kroz kratki film simbolično prezentirao načelnik Dorkić naglasivši kako je samo ove godine Općina iz EU fondova povukla više od 10 milijuna kuna za projekte! Osvrnuo se on na projekt rekonstrukcije Dječjeg vrtića u Marijancima koji je u punom jeku, radove na rekonstrukciji Vatrogasnog i dogradnji Društvenog doma u Črnkovcima, završetak velikog projekta rekonstrukcije – dogradnje i opremanja zgrade DVD-a Marijanci i adaptaciju poslovne zgrade u središtu Marijanaca, ali i dugo priželjkivani projekt izgradnje buduće nastavno sportske dvorane uz novu Područnu školu koja bi se trebala završiti iduće godine. Nije zaboravio niti projekt Reciklažnog dvorišta u Kunišincima, projekt izgradnje kanalizacijske mreže na području Općine te druge programe kojima se pomaže mladim obiteljima s novorođenom i školskom djecom, njihovom stambenom zbrinjavanju, darove umirovljenicima, pomoć udrugama, te brojne druge infrastrukturne projekte koji imaju za cilj podizanje kvalitete života na području marijanačke Općine.

Unatoč poteškoćama s kojima se zbog epidemije koronavirusa susreće sve veći broj jedinica lokalne samouprave i koja je imala ogroman utjecaj na funkcioniranje domaće i svjetske ekonomije, načelnik Dorkić je izrazio optimizam glede nastavka i završetka započetih velikih projekata, realizacije novih planova te daljnjeg funkcioniranja Općine Marijanci u kojoj je prošla godina biti zapamćena kao jedna od najuspješnijih u njezinoj povijesti.

Okupljene su pozdravili i Dan Općine čestitali i izaslanik župana Osječko-baranjskog i predsjednik Skupštine Osječko-baranjske Dragan Vulin i sam ugodno iznenađen koliko su u posljednjih nekoliko godina, koliko on nije bio tu, Marijanci promijenili svoje vizure zahvaljujući novim ulaganjima i projektima. Naglasio je i kako je po svom načinu rada i djelovanja Općina Marijanci svijetli i pozitivan primjer dobre prakse i mnogim drugim jedinicama lokalne samouprave na samo na području Osječko-baranjske županije nego i cijele RH. Najavio je da će i vremenu koje dolazi Osječko-baranjska županija i dalje biti pouzdan partner Općini u njezinim projektima. Uz njega, čestitke i pozdrave okupljenima je u ime nazočnih gradonačelnika i načelnika uputio najmlađi među njima, načelnik Općine Podravska Moslavina, Dominik Cerić.

Proslava Dana Općine Marijanci bila je ujedno i prigoda za dodjelu javnih priznanja najzaslužnijim pojedincima i udrugama koji su ostavili i dalje ostavljaju trag u sredini kojoj žive i djeluju. Tako je javno priznanje Nagrada za životno djelo dodijeljena Željku Bočkincu za dugogodišnji društveni rad i dostignuća u razvoju protupožarne zaštite na području Općine Marijanci i Jelki Hemanutz za dugogodišnji rad i dostignuća u promicanju tradicijske kulture te humanitarno djelovanje. Nagradu Općine Marijanci dobilo je Športsko ribolovno društvo „Smuđ“ Črnkovci za dostignuća i doprinos od značaja za društveni život te razvoj športskog ribolova na području Općine Marijanci, a DVD Kunišinci koje je ove godine proslavilo 80 godina rada, za dostignuća i doprinos od značaja za društveni život te zaštitu života i imovine mještana Općine Marijanci. Zahvalnica Općine Marijanci uručena je Dječjem vrtiću “Pinokio” Donji Miholjac zbog uspješne suradnje pri organiziranju rada i djelovanju dva područna vrtića u Marijancima i Črnkovcima, te Miholjačkom poduzetničkom centru d.o.o. – LRA – za uspješnu suradnju u pripremi i provedbi EU projekata.

Za razvojne projekte Općini Marijanci 700.000 kuna!

U Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije, u petak 19. lipnja održana je svečanost uručenja ugovora u ukupnoj vrijednosti 124.036.305,27 kuna na kojoj je ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić, zajedno sa županom Ivanom Anušićem i ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislavom Petricom, uručio 35 ugovora za razvojne projekte gradova i općina, udruga i institucija iz područja socijalne skrbi i školstva s područja Osječko-baranjske županije, priopćeno je iz Osječko-baranjske županije.

U okviru Programa održivog razvoja lokalne zajednice raspoređeno je ukupno 5.320.000 kuna za 26 općina i Grad Donji Miholjac, a Osječko-baranjska županija dobila je i sufinanciranje za izgradnju nastavno sportske dvorane u Marijancima koja je u punom jeku u vrijednosti od 500.000 kuna. Osim toga, uručivanje ovih ugovora čiji je dionik bio i načelnik Darko Dorkić, za Općinu Marijanci značajno je i zbog činjenice što je u sklopu njega Općini dodijeljeno 200.000 kuna za drugu fazu izgradnje projekta biciklističke staze s javnom rasvjetom od Črnkovaca do Bočkinaca koja se ima završiti do konca ove godine.

Također, ovom prigodom Osječko-baranjska županija dobila je nepovratna sredstva u iznosu od 2.365.875,00 kuna za sufinanciranje pripreme strateških projekta regionalnog razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu, a ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić istaknuo je kako je zadovoljstvo biti u Osječko-baranjskoj županiji i donijeti joj novih 124 milijuna kuna ugovora, nacionalnih sredstava za razvoj općina, razvoj centra kompetentnosti, kao i sredstva ITU Osijek.

S najnovijim potpisanim ugovorima, Osječko-baranjska županija premašila je 5 milijardi kuna uloženih sredstava, a župan Ivan Anušić među tri je najuspješnija župana u povlačenju europskih sredstava.

ZNAČAJNA ULAGANJA U PJEŠAČKE STAZE

Prošle godine u rekonstrukciju pješačkih staza na području Općine Marijanci uloženo je ukupno 896.860,27 kuna. Napravljena je kompletna rekonstrukcija pješačke staze u ulici Bana Jelačića u Marijancima, kao i nekoliko pristupnih staza pješačkim prijelazima na više lokacija na području Općine.

U prošloj godini započeo je i projekt izgradnje pješačke staze i javne rasvjete uz dionicu ceste Črnkovci-Bočkinci koja spaja ova dva naselja, a zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima tijekom zime, nastavio se i u ovoj godini. Za ovaj projekt koji je povjeren bizovačkoj tvrtki Gebruder d.o.o., u proračunu za ovu godinu osigurana su sredstva u iznosu o 1.230.000,00 kuna što bi trebalo biti dostatno da se projekt do kraja godine završi u cijelosti.

Isti projekt osmišljen je prvenstveno iz razloga što su ova dva naselja usko vezana, a kako mještani iz Bočkinaca svakodnevno idu u susjedne Črnkovce u trgovinu i ambulantu, a djeca iz Bočkinaca od 1.do 4.razreda idu u Črnkovce u Područnu školu, zaključeno je da je pješačka staza s javnom rasvjetom najbolje sigurnosno rješenje za sve one pješake i bicikliste, a posebno školsku djecu, koji prometuju ovom dionicom u večernjim satima.

NASTAVLJA SE IZGRADNJA KANALIZACIJE – DO KRAJA GODINE U FUNKCIJI KANALIZACIJSKA MREŽA

U Općini Marijanci se s velikom pozornošću prati tijek realizacije projekta FASEP na području Grada Belišća, s obzirom da je na isti tijesno vezano i stavljanje u funkciju već izgrađene kanalizacijske mreže naselja Marijanci i Kunišinci. Projekt FASEP podijeljen u više grupa radova, a za Općinu Marijanci posebno je bitna IV grupa radova koja se odnosi na spojni tlačni cjevovod Gat – Belišće sa crpnim stanicama.

Za ovu grupu radova je ugovor potpisan 11.rujna 2019.godine sa Zajednicom ponuditelja Odvodnja d.d.Darda i Osijek – Koteks, ukupne vrijednosti 6.576.967,84 kuna. Do sada izvedeno 3,5 kilometara od ukupno 4,5 kilometra i preostaje izgradnja još 1 kilometra spojnog cjevovoda kao i izgradnja crpne stanice. Planirani završetak radova je do 1.rujna 2020.godine nakon čega bi se ishodila Uporabna dozvola i spojni cjevovod na koji se nadovezuju i naselja Marijanci i Kunišinci bi se pustio u rad, najavio je direktor tvrtke Hidrobel d.o.o. za vodne usluge Belišće, Andrej Bičak izražavajući nadu da zbog novonastalih okolnosti ovi planovi neće biti dovedeni u pitanje.

Govoreći o nastavku izgradnje projekta kanalizacijske mreže na području Općine Marijanci u naselju Črnkovci, direktor Bičak potvrdio je da je 20.siječnja ove godine službeno potpisan Ugovor između Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Hidrobela d.o.o. o dobivanju potpore za projekt „Sanitarno-fekalna kanalizacija naselja Črnkovci „ kroz mjeru M07,podmjera 7.2 „ Ulaganje u u izradu, poboljšanje ili proširenje svih vrsta male infrastrukture, uključujući ulaganja u obnovljive izvore energije i uštedu energije“ – provedba tipa operacije 7.2.1.“ Ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda“ iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014 -2020 .

Ukupna vrijednost projekta iznosi 7.000.000,00 kuna i za njega je 24.ožujka ove godine pokrenut postupak javne nabave. Nakon odabira izvođača preostaje krenuti u posao, a planirani rok završetka radova je 12 mjeseci od potpisivanja Ugovora, dakle u proljeće iduće godine“, najavljuje Andrej Bičak.

PROJEKTI U PRIPREMI I PLANIRANJU

Na izdavanje građevinske dozvole ovog trenutka čekaju tri projekta Općine Marijanci: pristupna cesta u Poduzetničkoj zoni Črnkovci (južni ulaz), spojna cesta od županijske ceste Marijanci – Črnkovci koja se spaja s ulicom Svetog Marka u Kunišincima, odnosno budućim Reciklažnim dvorištem, te objekt budućeg Komunalnog pogona. Osim toga, u fazi projektiranja su još tri projekta: cesta, nogostup i javna rasvjeta u dijelu ceste Nikole Tesle u Črnkovcima odnosno iza nogometnog igrališta, pristupna cesta sa svom infrastrukturom do Nogometnog kluba Bočkinci, odnosno dio ulice Matije Gupca u Bočkincima, a treći i najveći projekt je projekt Športsko –rekreacijskog centra u Marijancima.

Govoreći o projektima koji su u fazi projektiranja, a s kojima je upoznao i općinske vijećnike na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, načelnik Općine Darko Dorkić je zatražio podršku vijećnika kako bi stvorio preduvjete te iste projekte mogao prijaviti za Program ruralnog razvoja, ukoliko budu raspisivane Mjere 7.2. odnosno 7.4. za ove namjene. Naime, prije prijave na Program, potrebno je odraditi zahtjevan posao ishođenja potrebne projektne dokumentacije koji iziskuje nemale financijske troškove.

S obzirom da je Županija Osječko-baranjska raspisala javni poziv sa sufinanciranje troškova izrade projektne dokumentacije u visini od 50 posto iznosa, općinski vijećnici većinom su glasova podržali Odluke o suglasnosti za provedbu ulaganja u sva tri projekta čime će ih Općina moći prijaviti na ovaj županijski poziv. Tako će za prva dva projekta cesta u Bočkincima i Črnkovcima, od kojih je svaki 70.000 kuna, dobiti po 35.000 kuna za projektnu dokumentaciju, dok će za projektiranje Sportsko rekreacijskog centra Marijanci vrijednu 200.000 kuna, Općina moći dobiti polovicu iznosa.

IZGRADNJA PJEŠAČKE STAZE I JAVNE RASVJETE BOČKINCI – ČRNKOVCI

Među infrastrukturnim projektima koje Općina Marijanci realizira u ovoj godini, svakako treba izdvojiti i projekt izgradnje pješačke staze i javne rasvjete uz dionicu ceste Črnkovci-Bočkinci koja spaja ova dva naselja. S obzirom da su ova naselja tijesno vezana te da mještani iz Bočkinaca svakodnevno idu u susjedne Črnkovce u trgovinu i ambulantu, a djeca iz Bočkinaca od 1.do 4.razreda idu u Črnkovce u Područnu školu, općinski oci bili su stajališta da bi unatoč činjenici što na ovoj dionici nije velika frekvencija prometa, prvenstveno iz sigurnosnih razloga na ovaj način trebalo jače i bolje prometno i infrastrukturno povezati dva naselja. Ovaj projekt „težak“ je 1.270.000 kuna i realizirat će se u dvije faze tijekom dvije godine. Prva faza radova predviđena za ovu godinu za polovicu dionice u vrijednosti većoj od 600.000 kuna, ovih se dana privodi kraju, a tijekom iduće godine projekt bi se trebao kompletno dovršiti na radost prije svega djece roditelja i djece školaraca koji su se nerijetko i zimskom razdoblju u poslijepodnevnoj smjeni bili prisiljeni vraćati kućama po mraku.

REKONSTRUKCIJA POSTOJEĆIH I IZGRADNJA NOVIH NOGOSTUPA I AUTOBUSNIH STAJALIŠTA 

Ovaj projekt ukupne vrijednosti 225.611,87 kuna vezan je uz projekt prometnog elaborata za naselja Općine Marijanci i obuhvaća izgradnju dva nova autobusna stajališta u Kunišincima i Bočkincima, uređenje raskrižja  županijske ceste ŽC 4048 i ŽC 4049 u Marijancima, te izgradnju dijelova nogostupa i pješačkih mostova do novoobilježenih pješačkih prijelaza.

– rekonstrukcija i izgradnja dijelova nogostupa i novog autobusnog stajališta u Bočkincima:

– rekonstrukcija postojećeg i izgradnja novog nogostupa u Črnkovcima (spoj ulica J.J. Strossmayera i V. Nazora):

– novi prilazi pješačkom prijelazu u Kunišincima (križanje ulice Sv. Marka i K. Zvonimira):

– nova autobusna stjališta sa pješačkim prilazima u Kunišincima (ulica K. Zvonimira):

– novi prilazi pješačkom prijelazu u Marijancima (ulica V. Nazora):

– nova pješačka staza sa pješačkim prijelazima u Marijancima (trg Sv. Petra i Pavla):

– novi prilazi pješačkim prijelazima na trgu Sv. Petra i Pavla u Marijancima:

REKONSTRUKCIJA I DOGRADNJA MRTVAČNICE U MARIJANCIMA – obuhvaća dogradnju sanitarnog čvora, priključak na vodovodnu mrežu, obnovu krovišta i obnovu fasade ukupne vrijednosti projekta 239.532,25 kuna.

RADNI POSJET ŽUPANA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE OPĆINI MARIJANCI

07. studenog 2017. godine Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić sa svojim suradnicima posjetio je Općinu Marijanci u povodu održavanja radnog sastanka sa načelnikom Općine Marijanci Darkom Dorkićem i općinskom upravom. Na sastanku je analizirano aktualno stanje i problematika Općine Marijanci, te prezentirani projekti koji bi u suradnji sa Osječko-baranjskom županijom mogli biti realizirani u predstojećem razdoblju. To se posebno očituje kroz potrebu realizacije investicije izgradnje nove športske dvorane u nastavku novoizgrađene Osnovne škole u Marijancima za što je ishođena i građevinska dozvola. Upravo ovaj projekt, prema riječima sudionika sastanka, ima snažnu potporu županije i trebao bi biti realiziran u što kraćem vremenskom roku, naravno u skladu sa financijskim kapacitetima županije Osječko-baranjske. Također pri vrhu liste prioriteta je i izgradnja županijskih cesta Bočkinci-Čamagajevci te Marijanci-Bocanjevci koje su u planu izgradnje u narednom vremenskom periodu, kao i izgradnja rukometnog igrališta u naselju Črnkovci. Na sastanku je bilo riječi i o nizu manjih projekata koje Općina Marijanci može uspješno realizirati uz pomoć Osječko-baranjske županije, te je zajednički zaključak sastanka još bolja suradnja općine i županije ka unapređenju cjelokupnog prostora kako Općine Marijanci tako i Osječko-baranjske županije.

FIŠIJADA 2017. GODINE – FOTOGALERIJA

 POTPISAN SPORAZUM O PRIPREMI I REALIZACIJI EU PROJEKTA “VALPOVO – BELIŠĆE”

EU projekt “Valpovo – Belišće” obuhvaća rekonstrukciju cjelokupne vodovodne i kanalizacijske mreže na području gradova Valpova i Belišća, zatim nastavak i završetak izgradnje sustava odvodnje na području općina Petrijevci, Bizovac, Koška i Marijanci, kao i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Belišću i Petrijevcima te izgradnju uređaja za pitku vodu u Belišću.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 37 milijuna €, odnosno oko 280 milijuna kuna bez PDV-a, od čega će se 70% sredstava osigurati iz EU fondova, 13% sredstava osigurava resorno Ministarstvo kao i Hrvatske vode, te preostalih 4% sredstava osiguravaju jedinice lokalne samouprave.

Početak realizacije projekta predviđen je za sredinu 2017. godine, a planirani završetak sredinom 2019. godine.

Nositeljstvo na navedenom projektu preuzela je komunalna tvrtka Dvorac d.o.o. iz Valpova, a nakon završetka realizacije istog stvorit će se jedinstveni upravljački sustav, odnosno doći će do planiranog spajanja dviju komunalni tvrtki.

Prezentaciju projekta pogledajte OVDJE!

PROVEDBA PROGRAMA JAVNIH RADOVA 2016. GODINE

I u 2016. godini Općina Marijanci provodi program javnih radova u kojem je na rok od 3 mjeseca uposleno 22 djelatnika uz 100% financiranje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Kao i prijašnjih godina fokus radova usmjeren je na revitalizaciju javnih površina i zaštitu okoliša, te uređenje društvenih objekata i manje građevinske zahvate na uređenju komunalne i društvene infrastrukture. Neki od zahvata koji se prov0de kroz ovaj program su sljedeći:

UREĐENJE DJEČJEG IGRALIŠTA U ULICI V. NAZORA U MARIJANCIMA

UREĐENJE PLOČNIKA KOD ŽUPNE SRKVE SV. PETRA I PAVLA U MARIJANCIMA

BOJANJE DRUŠTVENOG DOMA U ČAMAGAJEVCIMA I OGRADE OKO ISTOG

ZAPOČINJE IZGRADNJA KANALIZACIJE U MARIJANCIMA I KUNIŠINCIMA

01.06.2016. godine u vijećnici Općine Marijanci potpisan je ugovor o izvođenju radova na izgradnji sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Gat vrijedan oko 11,8 milijuna kuna sa PDV-om. Ugovor je potpisan od strane direktora Hidrobela d.o.o. Belišće kao nositelja projekta, Andreja Bička i Ivice Kušića, direktora tvrtke Kapitel d.o.o. iz Ivanić Grada koja će izvesti radove.

Ova velika investicija dio je projekta aglomeracije Gat i obuhvaća izgradnju kanalizacije i odvodnje u Marijancima i Kunišincima na području Općine Marijanci te naselju Tiborjanci na području Grada Belišća. Najveći dio investicije, 68,41% ili 6,45 miliona kuna financira se bespovratnim sredstvima fondova EU, dok Hrvatske Vode osiguravaju 21,59% ukupnih sredstava ili 2,03 miliona kuna dok ostatak od 10% ukupne vrijednosti investicije ili 940,000,00 kuna osiguravaju zajednički Općina Marijanci sa 640.000,00 kuna (6,75% ukupne investicije) i Grad Belišće sa 300.000,00 kuna (3,25% ukupne investicije).

Načelnik Općine Marijanci Darko Dorkić i grdonačelnik Grada Belišća Dinko Burić prilikom potpisivanja ugovora zahvalili su svima koji su sudjelovali u pripremi i ostvarenju ovog vrijednog projekta kojim će gotovo tisuću domaćinstava uz mjestima koje obuhvaća projekt dobiti kanalizaciju. Radovi na novom kanalizacijskom sustavu započinju u roku od 8 dana od potpisivanja ugovora a trebaju biti završeni do kraja 2016. godine.

PROGRAM ODRŽIVOG RAZVOJA LOKALNE ZAJEDNICE 2016. GODINE

17. svibnja 2016. godine načelnik Općine Marijanci Darko Dorkić u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU potpisao je ugovor o sufinanciranju izgradnje nove, energetski učinkovite javne rasvjete u naseljima Bočkinci i Črnkovci. Ovaj hvale vrijedan projekt procijenjene vrijednosti 219.085,14 kuna bit će sufinanciran od strane navedenog ministarstva u iznosu do 150.000,00 kuna a kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice 2016. godine. Projekt izgradnje započinje ovog ljeta a bit će završen do kraja 2016. godine čime će mještani naselja Bočkinci i Črnkovci dobiti novu i iznimno kvalitetnu javnu uslugu.

DAN OPĆINE MARIJANCI 2015.

Obilježavanje Dana Općine Marijanci (Blagdan Male Gospe 08.09.) započelo je svetom misom u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Marijancima nakon koje je čelništvo općine položilo cvijeće i zapalilo svijeće na spomeniku poginulim braniteljima Domovinskog rata u Kunišincima. Svečana sjednica započela je u 12:00 sati na koju su se odazvali i predstavnici Osječko-baranjske županije na čelu sa dožupanom Draganom Vulinom. Nakon pozdravljanja gostiju od strane predsjednika općinskog vijeća Općine Marijanci Danka Šargača, uvodni govor održao je načelnik Općine Marijanci Darko Dorkić. Gradonačelnik grada Valpova Leon Žulj održao je govor kao predstavnik načelnika i gradonačelnika susjednih općina i gradova dok je završnu riječ ima dožupan Dragan Vulin.

Po završetku sjednice načelnik Darko Dorkić pozvao je nazočne na otvaranje izložbe slikara naive Ivana Francuza povodom 40. godišnjice rada i stvaralaštva nakon čega je uslijedio prigodni domjenak u društvenom domu u Marijancima.

DAN OPĆINE MARIJANCI 2014. GODINE

Svečanom sjednicom 08. rujna 2014. godine obilježen je Dan Općine Marijanci i blagdan Male Gospe. Obilježavanja dana općine započelo je u subotu 06. rujna sa tradicionalnom “FIŠIJADOM NA ČIMENU” a nekoliko slika sa toga događaja možete pogledati OVDJE! U nedjelju 07. rujna održan je XI. KUP vatrogasne djece i mladeži Općine Marijanci dok je sam dan općine započeo sa svetom misom u župnoj crkvi Sv. Petra i Pavla.

Nakon svete mise, u Kunišincima je položen vijenac i svijeća kod spomenika poginulim braniteljima sa područja Općine Marijanci.

Svečana sjednica započela je u 12,00 sati u Društvenom domu u Marijancima kojoj su prisustvovali saborski zastupnik Tomislav Ivić, dožupan Osječko-baranjske županije Dragan Vulin, načelnici i gradonačelnici susjednih gradova i općina, predstavnici javnih institucija te privatnih poduzetnika, kao i predstavnici udruga sa područja Općine Marijanci. Nakon sjednice svečano su otvoreni radovi na izgradnji nove područne osnovne škole sa vanjskim sportskim terenima u Marijancima. Dan općine završio je prigodnim domjenkom u sali društvenog doma u Marijancima uz ugodno druženje.

USPJEŠNO REALIZIRAN IPARD PROJEKT!

02.10.2013. godine Općina Marijanci i službeno je zaprimila Odluku o isplati sredstava iz IPARD programa te je time i službeno završen jedan od većih i zahtjevnijih projekata, a sama činjenica da se radi o 100% bespovratnih sredstava iz pretpristupnog fonda Europske Unije daje ovom projektu dodatnu važnost. Naime cijeli posao započeo je prije dvije godine otvaranjem javnog poziva za dostavu projektnih prijedloga u okviru IPARD programa, mjera 301. Općina Marijanci opredjelila se za ulaganje u sektor rekonstrukcije i popravak nerazvrstanih cesta odnosno poljskih puteva na svome području koji su bili u vrlo lošem stanju. Ovaj sektor posebno je bio zanimljiv i iz razloga što je kroz IPARD program bilo za ovakvo ulaganje moguće dobiti povrat investicije u 100% iznosu. Grant ili maksimum do kojeg se sa vrijednosti projekta moglo po ovom programu aplicirati bio je oko 3.000.000,00 kuna te je izprojektirano cca 13,5 kilometara cesta za rekonstrukciju  razmjerno u pet naselja: Črnkovcima, Čamagajevcima, Bočkincima, Kunišincima i Marijancima. Projektni prijedlog apliciran je u lipnju 2011. godine te smo nakon nekoliko službenih dopuna u studenom iste godine dobili i Memorandum o razumijevanju Agencije za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju što je značilo da je projekt odobren. Početkom 2012. godine uslijedio je opsežan postupak Javne nabave za radove i usluge koji je okončan u mjesecu travnju. Uslijedio je tada period vrlo opsežnih administrativnih provjera i dopuna od strane provedbenog tijela IPARD programa odnosno APPRRR, te su ugovori sa izvođačima radova i stručnim nadzorom potpisani krajem rujna 2012. godine a radovi su započeli u studenom iste godine. Potrebno je napomenuti kako su radove pratile izuzetno nepovoljne prilike, međutim oni su završeni i plaćeni u dogovorenom roku odnosno u travnju 2013. godine. Posljednji veliki posao značio je prikupljanje dokumentacije za podnošenje zahtjeva za isplatu te je isti i podnesen u mjesecu srpnju te je još preostalo očekivati kontrolu izvedenih radova na terenu od strane predstavnika provedbenog tijela. Dvodnevna kontrola na terenu je provedena početkom rujna te je i sama potvrdila izuzetno kvalitetnu realizaciju projektnih aktivnosti, a ubrzo nakon evaluacije izvješća kontrolora dobili smo i Odluku o isplati te su u roku nekoliko dana sredstva uplaćena na poslovni račun.

Projektom je izgrađeno odnosno rekonstruirano cca 13,5 kilometara poljskih puteva širom općine te je povučeno 2.518.268,87 kuna što smatramo velikim uspjehom za ovako malu općinu samim time što je ovo prvi takozvani “europski projekt” na području naše općine, to jest sredstva su povučena iz nekog od fondova Europske unije. Sama priprema i provedba projekta iziskivala je prikupljanja mnoštva dokumentacije te vrlo mnogo administrativnih poslova ali s obzirom na krajnji rezultat možemo reći da se sve uloženo višestruko isplatilo.

ZAPOČEO PROJEKT IPARD

08. studenog 2012. godine započeo je projekat “Rekonstrukcija lokalnih nerazvrstanih cesta na području Općine Marijanci” u okviru IPARD programa, mjera 301. Projektom će se izgraditi oko 13,5 kilometara makadamskih poljskih puteva na cijelom području općine vodeći računa da se u svakom naselju izgradi po dio ceste. Ovo je prvi projekat općine nominiran prema fondovima Europske unije kojim Općina Marijanci dobiva 100% bespovratnih sredstava za financiranje cjelokupne investicije u vrijednosti 2.576.923,80 kuna.

NOVA, ENERGETSKI UČINKOVITA JAVNA RASVJETA U NASELJU MARIJANCI

Proteklih dana započeo je projekat ugradnje novih, energetski učinkovitih rasvjetnih tijela na postojeću infrastrukturu niskonaponske mreže naselja Marijanci. Ovakva javna rasvjeta energetski je učinkovita i ekološki prihvatljiva sa zaravnjenom (cut off) optikom kako bi se izbjeglo svjetlosno zagađenje noćnog neba. Izvođač radova je Elektroslavonija d.o.o. Osijek a vrijednost investicije je 288.913,33 kune i financirana je u 100% iznosu iz proračuna Općine Marijanci.  Ugradnjom ove energetski visokoučinkovite tehnologije doći će do znatnog smanjenja potrošnje električne energije te će se ujedno povećati stupanj komunalne opremljenosti općine i podići razina kvalitete življenja stanovništva na ovom području. Ovo je nakon naselja Čamagajevci drugi takav projekat te se uskoro očekuje realizacija istog i u naselju Črnkovci za kojeg je već pripremljena projektna dokumentacija.

DAN OPĆINE MARIJANCI, “MALA GOSPA” 2012.

Dana 08. rujna 2012. godine na blagdan Male Gospe obilježen je dan Općine Marijanci. Uz niz događanja koje su, u danima prije, organizirale udruge sa područja općine na sam dan općine održana je i svečana sjednica u Društvenom domu u Marijanciima sa početkom u 17,00 sati. Na sjednici su, pored domaćina načelnika Općine Marijanci Darka Dorkića, općinske uprave i zaposlenika te vijećnika, bili prisutni i predstavnici udruga sa područja općine te načelnici i gradonačelnici susjednih gradova i općina: gradonačelnik Grada Valpova Leon Žulj, gradonačelnik Grada Belišća Zvonko Borić, načelnik Općine Magadenovac Stjepan Živković i načelnik Općine Viljevo Ivan Fekete. Poseban gost na sjednici bio je dožupan Osječko-baranjske županije gospodin Željko Kraljičak, te osim njega direktor komunalnog poduzeća “Kombel” d.o.o. Belišće gospodin Slavko Marjančević, direktor Miholjačkog poduzetničkog centra gospodin Valent Poslon, te župnik župe Sv. Petra i Pavla Marijanci Mihael Mađarević. Svečanu sjednicu je otvorio zamjenik predsjednice općinskog vijeća Tomislav Jelić te pri tom pozdravio sve nazočne a onda dao riječ načelniku Općine Marijanci gospodinu Darku Dorkiću. Načelnik je opsežno izložio što se sve radilo protekle godine te izložio sljedeće realizirane projekte:

Sanacija nerazvrstanih cesta u naseljima Općine Marijanci -II faza (EIB II) – sanirana cesta u Bočkincima (Ulica M. Gupca) u dužini 650 metara, u Čamagajevcima put prema groblju u dužini 840 metara, u Črnkovcima put prema groblju u dužini 230 metara ta parkiralište sa 30 parkirnih mjesta kao i Ulica Bostanci u dužini 160 metara, u Kunišincima ulica Braće Radića u dužini 205 metara te ulica K. Zvonimira u dužini od 560 metara, te u Marijancima Trg sv. Petra i Pavla u dužini 330 metara. Izvođač radova je Gradnja d.o.o. a vrijednost investicije je 2.553.342,00 kune od čega je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU sufinanciralo projekat sa 90% ili 2.298.008,00 kuna a Općina Marijanci sa 10% odnosno 255.334,00 kune. Iako su radovi otvoreni za dan općine protekle godine, ozbiljniji zahvati počinju tek u studenom iste godine dok je potpuni završetak radova bio u ožujku 2012. godine.

Rekonstrukcija javnih lokalnih nerazvrstanih cesta (IPARD program – mjera 301) – ovim projektom predviđena je rekonstrukcija poljskih puteva ukupne dužine 13,4 kilometra raspoređenih po naseljima Bočkinci, Čamagajevci, Črnkovci, Kunišinci i Marijanci u podjednakim dužinama od 2,5 do 3 kilometra a vrijednost radova je oko 2.600.000,00 kuna bez PDV-a. Radilo se na prikupljanju razne dokumentacije te je ishođena suglasnost Ministarstva financija temeljem koje je odrađena javna nabava za kreditna sredstva a ista su osigurana preko Hypo banke u iznosu 2.500.000,00 kuna neophodnih za financiranje ovog projekta. Odrađena je i javna nabava za izvođenje radova i usluge nadzora te su izabarani AUTOEVROPA d.o.o. iz D. Miholjaca za izvođača radova odnosno OCELIĆ TEHNOINŽINJERING d.o.o. iz Osijeka za usluge nadzora. Obaljena je i kontrola na terenu od strane komisije Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te je konačno 30. kolovoza 2012. potpisan Ugovor o dodjeli sredstava iz IPARD programa za mjeru 301 u iznosu od 2.576.923,80 kuna ili 100% prihvatljivih troškova projekta. Sada slijedi potpisivanje ugovora sa izvođačima radova te se očekuje početak radova do kraja ove godine kada bi isti trebali biti i okončani te podnošenje zahtjeva za povrat odobrenog iznosa ulaganja.

Odvodnja Općine Marijanci kao dio EU FASEP projekta vodoopskrbe i odvodnje distributivnog područja Dvorac d.o.o. Valpovo i Kombel d.o.o. Belišće – prema odluci vijeća općine distributer za vodu i odvodnju na području Općine Marijanci Kombel d.o.o. Belišće sa kojim je uspješno završen projekt vodoopskrbe kao dosad zasigurno najveći realizirani projekat na području općine krenuo je zajednički sa Dvorcem d.o.o. Valpovo u ovaj veliki infrastrukturni projekat. Kako je u tijeku tehnička priprema EU FASEP projekta za područje aglomeracije Valpovo i Belišće a čiji su nositelji ova dva komunalna poduzeća, to znači da je Općina Marijanci uz spoemnuta dva grada i još tri općine (Bizovac, Petrijevci i Koška) dio ovog doista velikog projekta koji će se aplicirati prema EU fondovima a čija se priprema također financira sredstvima Francuske vlade i Hrvatskih voda. Stoga su ovog trenutka, što se tiče odvodnje, ishođene lokacijske dozvole za naselja Marijanci, Kunišinci i Črnkovci te je u tijeku izrada glavnog projekta i ishođenje građevinske dozvole a sve ove radnje u 100% iznosu sufinanciraju Hrvatske vode.

Izgradnja niskonaponske mreže i javne rasvjete u naselju Marijanci – ovo je zajednički projekat HEP-a i Općine Marijanci a ugovor o zajedničkom ulaganju potpisan je  u siječnju ove godine. Ukupna vrijednost projekta je 1.500.000,00 kuna od čega općina osigurava 350.000,00 i to za izgradnju javne rasvjete te jedan manji dio za zajedničke troškove izgradnje niskonaponske mreže a za potrebe javne rasvjete. Projekat je u postupku nabavke materijala za javnu rasvjetu (rasvjetna tjela, lukovi) i priključke na domaćinstva (kutije, kablovi). Što se tiče javne rasvjete, očekuje se da će radovi na montaži započeti ovih dana i da će u funkciji zasigurno biti do kraja godine što znači da će naselje Marijanci imati modernu ekološki učinkovitu i nadasve štedljivu javnu rasvjetu. Ovakav projekt je do sada realiziran u naselju Čamagajevci i dijelu Črnkovaca, a ovog trenutka u pripremi je projektna dokumentacija za dio Črnkovaca i naselje Bočkinci koja će se također zajednički financirati sredstvima HEP-a i Općine Marijanci.

Katastarska izmjera za k.o. Čamagajevce – površina obuhvaćena ovom izmjerom iznosi 698 hektara a postignuta najpovoljnija cijena putem javne nabave koju je provela DGU iznosi 1.492.962,50 kune od strane ponuditelja a sada izvoditelja radova Geodetskog zavoda d.d. Osijek. Predviđeni model financiranja: Državna geodetska uprava 40% (597.185,00 kn), Osječko-baranjska županija 30% (447.888,75 kn), Općina Marijanci 30% (447.888,75 kn). U srpnju ove godine potpisan je i okvirni sporazum prema kojem je predviđeno da će se radovi, kao i financiranje odvijati u četiri godine i to po principu: 2012. – 30%, 2013. – 50%, 2014. – 10% i 2015. – 10%, te će se za svaku godinu sklapati ugovor o obavljanju geodetsko-katastarskih usluga. Nakon ove katastarske izmjere Općini Marijanci predstoji još samo jedna katastarska izmjera i to k.o. Kunišinci površine oko 1.400 hektara.

Izgradnja područne osmogodišnje škole i školske športske dvorane u Marijancima – Općina Marijanci darovala je i provela prijenos zemljišta za izgradnju na osnivača, Osječko-baranjsku županiju. Prema dostupnim podatcima u tijeku je izrada projektne dokumentacije za objekat škole koji treba biti gotov do kraja godine i financirat će ga OBŽ iz decentraliziranih sredstava za školstvo. Prema mišljenju Općine Marijanci potrebno je kod izrade projektne dokumentacije obuhvatiti cjelokupno rješenje koje sadrži objekat škole, športske dvorane, športskog igrališta i vanjskog uređenja pristupa školi. U koliko se na ove zahtjeve bude moglo utjecati, općina je voljna projektiranje cjelokupnog rješenja i sufinancirati.

Izgradnja, uređenje i opremanje objekata na grobljima – ovih dana, prema obećanjima iz firme ZITEX d.o.o. Donji Miholjac, završit će se preostali manji dio radova na završetku dvaju objekata kuće oproštaja u Bočkincima i Čamagajevcima čime bi u potpunosti završila višegodišnja izgradnja vrijedna oko 900.000,00 kuna. Na kući oproštaja u Črnkovcima i Marijancima ugrađen je klima uređaj koji će ljeti prostor hladiti a zimi grijati. U realizaciji je projekat izrade katastra grobnih mjesta na svim grobljima za što je sklopljen ugovor sa firmom AXIOM d.o.o. koja je napravila avionsko snimanje te obilježavanje grobnih mjesta, instalirala program, obučila djelatnike te se ovog trenutka radi na unosu podataka o svakom grobnom mjestu što je opsežan posao na kojem radi dvoje mladih ljudi koje smo zaposlili u sklopu programa zapošljavanja kroz stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa kojeg financira HZZ. Vrijednost ugovorenih radova izrade katastra groblja je 66.818,75 kuna.

Adaptacija zgrade i prostora dječjih vrtića u Črnkovcima i Marijancima – krajem prošle godine putem javnih radova prema mogućnostima Općine Marijanci uređen je unutrašnji prostor dječjeg vrtića u Črnkovcima (potpuno je obnovljen sanitarni čvor, voda, odvod, sanitarije, pločice, postavljen laminat, oličeni zidovi te izveden priključak na gradsku vodu) što će za neko vrijeme uvjete za poludnevni rad vrtića učiniti prihvatljivim dok se ne pronađe dugoročno bolje rješenje. Izrađena je projekat adaptacije zgrade dječjeg vrtića u Marijancima te isti sa još jednim projektom ove godine nominiran na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te je dobiven pozitivan odgovor upravo za ovaj projekt koji obuhvaća adaptaciju krovišta sa novim crijepom, izmjenu kompletne postojeće stolarije, izolaciju objekta sa novom fasadom, uređenje terase, izmjena sanitarnog čvora i ličenje zidova. 28.08.2012. potpisan je ugovor o sufinanciranju u kojem općina sudjeluje sa 10% dok ministarstvo osigurava 90% sredstava do maksimalnih 249.000,00 kuna. Ovog trenutka provodi se postupak javne nabave za izvođenje radova koji bi trebali biti gotovi najkasnije do polovine 11 mjeseca ove godine.

Poduzetnička zona Črnkovci – nažalost, iako je bilo određenih kontakata i upita vezano za zonu, do ozbiljnijih razgovora nije došlo. Podnesen je zahtjev  prema Agenciji za upravljanje državnom imovinom za prijenos vlasništva na dijelu još neprenešenog zemljišta na Općinu Marijanci. Pripremljen je projektni zadatak: izrada projektne dokumentacije za cjelovito rješenje komunalne infrastrukture u zoni u kojoj bi se predvidjelo fazno izvođenje ovisno o interesima i potrebama eventualnih budućih investitora. Kako bi osigurali sredstva za izradu projektne dokumentacije nominirali smo projekt na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i za sada smo dobili obavijest da je projekt zaprimljen i da prvom kontrolom koju je izvršila Regionalna razvojna agencija OBŽ udovoljava svim uvjetima iz natječaja. Ukoliko ovaj projekt prođe i potpiše se ugovor sa ministarstvom o sufinanciranju, krenut će se u javnu nabavu za izbor projektanta koji bi projektni zadatak trebao realizirati do polovine iduće godine. Glavni projekt sa građevinskom dovzolom temelj je za nominiranje u neke od fondova EU za izgrdnju infrastrukture u zoni.

Obnova Župne crkve sv. Petra i Pavla u Marijancima – u središtu Marijanaca nalazi se Župna crkva sv. Petra i Pavla čiji početci prema dosadašnjim saznanjima datiraju iz kasno-gotičkog razdoblja srednjeg vijeka. Rješenjem iz 1972. godine crkva je zaštićena kao spomenik kulture te je 2004. god. upisana u Registar nepokretnih spomenika kulture RH. U sklopu programa zaštite kulturnih dobara u 2011. godine u Ministarstvu kulture RH osigurana su financijska sredstva za izradu konzervatorske studije s cjelovitim istražnim radovima te se krajem prošle godine dobar dio poslova uspio napraviti, a nastavak je uslijedio u ovoj godini za što je sredstva također osiguralo Ministarstvo kulture. Konzervatorska studija je završena i u tijeku je prezentiranje iste kako bi se dogovorili detalji obnove koji će biti uvršteni u projektnu dokumentaciju obnove a čija izrada se planira završitit do kraja godine. Već iduće godine očekuju se prvi ozbiljniji zahvati u obnovi koja bi mogla potrajati i nekoliko godina. Investitor je župna crkva a sredstva se očekuju najvećim dijelom od Ministarstva kulture RH i Đakovačke biskupije, a u svakom slučaju, u skladu sa svojim mogućnostima, uključit će se i Općina Marijanci kao i stanovništvo naselja Marijanci i Kunišinci.

Sanacija divljih deponija – za ovaj projekt još uvijek se traži adekvatno rješenje a glavni razlog zašto još nismo sanirali je taj što općina uz sve projekte na kojima se radi u proračunu nije mogla osigurati financijska sredstva.

Županijske i državne ceste – iako za ovo općina nije nadležna, izuzetno smo zainteresirani da se ovakvi projekti provode i na dijelu koje pokriva naša općina a radi se o sljedećem: rekonstrukcija mosta preko rijeke Karašice u Črnkovcima (dogradnja pješačkog mosta), županijska cesta Čamagajevci-Bočkinci-P. Podgajci, županijska cesta Čamagajevci-Šljivoševci, županijska cesta Marijanci-Bocanjevci.

Nadalje, uz sve ove veće i višegodišnje projekte Općina Marijanci je sudjelovala u projektima kao što su javni radovi, zapošljavanje mladih visokoobrazovanih kadrova kroz stručno osposobljavanje i usavršavanje te pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama za koje se nema tko brinuti. Osim toga općina osigurava sredstva za plaće za rad dvaju dječjih vrtića, održavanje zgrada u vlasništvu općine kao i sredstva za javnu rasvjetu, oko 330.000,00 kuna za rad 15 udruga koje su aktivne i za koje smatramo da svojim radom i aktivnim djelovanjem opravdavaju dobivena sredstva, sufinanciranje mjesečnih karti srednjoškolaca itd. Naravno da sve ovo ne bi bilo moguće ostvariti bez pomoći i dobre suradnje sa Vladom RH i njenim institucijama, sa županijom Osječko-baranjskom i njenim institucijama i naravno svih ostalih koji su dali svoj doprinos, manji ili veći, u razvoju i funkcioniranju ove općine.

Nakon načelnika, predsjedavajući je dao riječ dožupanu gospodinu Željku Kraljičku koji je izrazio veliko zadovoljstvo sa onime što je čuo u načelnikovom izlaganju konstatiravši kako je Općina Marijanci jedna od najuspješnijih općina u realizaciji kapitalnih projekata na području Osječko-baranjske županije. Osim tog govorio je i o problemima u kojima se nalazi čitav ovaj kraj pa tako i naša županija a posebno u jeku posljednjih događanja na političkoj sceni, odnosno podjela Republike Hrvatske na dvije statističke regije. Ovakvom podjelom Slavoniji je “preko noći” umjetno podignuta razina životnog standarda te joj prolaskom jednog ili dva sedmogodišnja alokacijska razdoblja prijeti mogućnost izostanka pomoći iz kohezijskog i strukturnih fondova EU. Nakon dožupana riječ je dobio i načelnik susjedne Općine Magadenovac koji je čestitao dan Općine Marijanci svi nazočnima te poželio i nastavak uspješne poslovne suradnje između Općine Marijanci i susjednih gradova i općina. Nakon ovog govora, predsjedavajući Tomislav Jelić zaključio je svečanu sjednicu i pozvao sve nazočne da se druženje uz prigodni domjenak pod velikim šatorom na Trgu Sv. Petra i Pavla u Marijancima.

OSTVARIVANJE PRAVA NA POMOĆ ZA OGRIJEV

Zahtjevu za isplatu pomoći je potrebno priložiti: zadnji odrezak isplatnice stalne novčane pomoći od Centra za socijalnu skrb i presliku osobne iskaznice.

Osobe koje smatraju da ostvaruju pravo na pomoć za ogrijev trebaju donijeti potvrde o dohotku iz Porezne uprave za sve punoljetne članove kućanstva kako bi se utvrdilo dali ostvaruju pravo na pomoć. Dohodovni cenzus za ostvarivanje prava za podmirenje troškva ogrijeva je:

 • za samca 600,00 kn mjesečno
 • za odraslog člana obitelji 400,00 kn po članu kućanstva mjesečno
 • dijete do navršene 7. godine života 400,00 kn po članu kućanstva mjesečno
 • dijete od 7. do 15. godine života 450,00 kn po članu kućanstva mjesečno
 • dijete od 15 godina do završetka školovanja 500,00 kn po članu kućanstva mjesečno

Osobe koje bi po osnovu dohodovnog cenzusa ostvarile pravo na pomoć za ogrijev trebaju pored potvrde o dohotku priložiti i izjavu o broju članova kućanstva, kao i presliku osobne iskaznice za podnositelja zahtjeva.

PROJEKT IZGRADNJE VODOOPSKRBNOG SUSTAVA OPĆINE MARIJANCI

Prema “Planu razvitka vodoopskrbe na području Županije Osječko-baranjske” vodoopskrba Općine Marijanci definirana je u sklopu regionalnog vodoopskrbnog sustava Slavonske Podravine, s gravitirajućim crpilištima Belišće, Donji Miholjac i Velimirovac. 2003. godine Općina Marijanci donosi odluku kojom KOMBEL d.o.o. Belišće dobiva mandat distributera pitke i otpadne vode na području Općine Marijanci a iste godine izrađeno je i Koncepcijsko rješenje vodoopskrbe Općine Marijanci u kojem su definirani tehničko-hidraulički elementi razvoja, te je kao takvo usvojeno od strane Općine Marijanci. Hrvatske vode – Osijek prihvaćaju koncepciju vodoopskrbe i daju podršku u njenoj realizaciji, te započinju aktivnosti na izradi projektne dokumentacije i ishođenje građevinskih dozvola.

2004. godine započinju radovi na Izgradnji I. faze koja je obuhvatila razdjelno-opskrbnu vodovodnu mrežu naselja Marijanci, a daljnja dinamika izvođenja definira se sukladno osiguranju financijskih sredstava i pripremljenosti projektno-tehničke dokumentacije.

Tijekom 2004. i 2005. godine realiziran je spojni cjevovod Veliškovci-Marijanci-Kunišinci te razdjelne mreže u naseljima Marijanci i Kunišinci.Ukupna vrijednost investicije ove faze je 3.044.490,77 kuna a izvedeno je 12.572 m vodoopskrbnih PEHD cjevovoda, 41 nadzemni hidrant, 15 armirano-betonskih zasunskih okana kao i NUS Marijanci za mjerenje i regulaciju protoka i utroška vode u sustavu. Uporabna dozvola ishođena je 05.01.2006. godine.

2006.-2007. godine izgrađen je magistralni cjevovod Gat-Črnkovci te razdjelna mreža naselja Črnkovci. Vrijednost ove investicije je 6.153.621,74 kuna a izvedeno je 14.126,10 m vodoopskrbnih PEHD cjevovoda, 49 nadzemnih hidranata, 21 armirano-betonsko zasunsko okno te NUS Črnkovci za mjerenje i regulaciju protoka i utroška vode u sustavu. Uporabna dozvola ishođena je19.10.2007. godine.

2008. godine izgrađen je spojni cjevovod Kunišinci-Čamagajevci te razdjelna mreža naselja Čamagajevci a vrijednost investicije je 1.921.793,73 kune. U ovoj fazi izgrađeno je 4.892,20 m vodoopskrbnih PEHD cjevovoda, 19 nadzemnih hidranata te 4 armirano-betonska zasunska okna, a uporabna dozvola ishođena je 16.01.2009.

2009. godine izgrađen je spojni cjevovod Črnkovci-Bočkinci te razdjelna mreža naselja Bočkinci. Vrijednost investicije je 1.100.191,04 kune a izvedeno je ukupno 3.425,50 m vodoopskrbnih PEHD cjevovoda, 12 nadzemnih hidranata te 9 armirano-betonskih zasunskih okana. Uporabna dozvola ishođena je 29.12.2009.

2010.-2011. godine izgrađen je spojni cjevovod Marijanci-Črnkovci te spojni cjevovod Marijanci-Brezovica kao i razdjelna mreža naselja Brezovica. Ovo je bila i zadnja faza projekta a vrijednost investicije je 1.532.206,54 kuna a izvedeno je 8.328 m vodoopskrbnih PEHD cjevovoda, 10 nadzemnih hidranata te 13 armirano-betonskih zasunskih okana. Uporabna dozvola za spojni cjevovod Marijanci-Črnkovci ishođena je 27.12.2010 godine a za spojni cjevovod Marijanci-Brezovica i razdjelnu mrežu naselja Brezovica 07.09.2011.

Dakle ukupno je izvedeno 43.343,70 metara cjevovoda a ukupna vrijednost investicije je 13.752.303,83 a struktura financiranja je sljedeća:

 • Hrvatske vode =9.184.239,77 kuna (67%)
 • Općina Marijanci =944.917,32 kune (7%)
 • Stanovništvo =1.850.000,00 kuna (13%)
 • Osječko-baranjska županija =650.000,00 kuna (5%)
 • Fond za regionalni razvoj =846.602,64 kune (6%)
 • MRRŠVG =276.544,10 kune (2%)

Završetkom projekta bilo je 435 sklopljenih ugovora na vodoopskrbni sustav te 329 kućanstava priključeno, što govori o ekonomskoj opravdanosti ovako velike investicije. Sam završetak projekta obilježen je otvaranjem šampanjca i puštanjem vode na trgu u Marijancima a u sklopu svećane sjednice općinskog vijeća Općine Marijanci 2011. godine.

PROJEKT SANACIJE NERAZVRSTANIH CESTA PO NASELJIMA OPĆINE MARIJANCI – EIB 2

Proslavom dana Općine Marijanci 09. rujna 2011. godine otvoreni su radovi na sanaciji nerazvrstanih cesta po naseljima na području Općine Marijanci. Riječ je o projektu koji se odvija kroz “Program integralnog razvoja lokalne zajednice – EIB 2” a kojim će biti obuhvaćeno asfaltiranje dijelova cesta u naseljima. Vrijednost radova je 2.190.649,11 kuna odnosno ukupna cijena sa PDV-om je 2.694.498,41 kuna. Radovi se financiraju sredstvima Državnog proračuna RH u iznosu 2.425.048,56 kuna što iznosti 90% ukupno ugovorenih radova te sredstvima Općine Marijanci u iznosu 269.449,84 kune odnosno 10% vrijednosti radova.

Prilikom otvaranja radova načelnik Općine Marijanci Darko Dorkić ukratko je prezentirao projekt te pojasnio o kojim se zahvatima radi. Naime radovi će se odvijati u 5 naselja a riječ je o sljedećim trasama nerazvrstanih cesta:

 1. Čamagajevci – put prema mjesnom groblju
 2. Marijanci – ulica na Trgu svetog Petra i Pavla (ulica iza crkve)
 3. Črnkovci – ulica Bostanci (cesta koja spaja Bostance sa ulicom Braće Radića)
 4. Črnkovci – put prema mjesnom groblju
 5. Bočkinci – ulica Matije Gupca (asfaltiranje dijelova ulice)
 6. Kunišinci – ulica Braće Radića (asfaltiranje dijelova ulice)
 7. Kunišinci – ulica Kralja Zvonimira (asfaltiranje ceste do ribnjaka “Plosna”)

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Arhiva članaka

PORTAL OTVORENIH PODATAKA

Skip to content