Home » Naselja » Bočkinci

Prijedlozi i pitanja

Poštovani posjetitelji,
ukoliko imate kakvih prijedloga ili pitanja vezanih za Web stranice ili Općinu Marijanci bilo bi nam drago da ih podijelite s nama te Vas molimo da ih šaljete putem kontakt obrasca.

Bočkinci

Naselje na sjevernoj strani Općine koje leži uz desnu obalu rijeke Karašice. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine Bočkinci su imali 182 stanovnika u 56 kućanstava. Stanovništvo se pretežito bavi poljoprivredom, a udruge koje djeluju u selu su DVD Bočkinci i NK Bočkinci. Bočkinci su filijala župe Sv. Martina P. Podgajci a u selu postoji crkva Sv. Augustina, biskupa i naučitelja.

 

U Bočkincima otkrivena spomen ploča branitelju Davoru Sudaru

Na inicijativu hrvatskih branitelja iz Bočkinaca i vijećnika Općinskog vijeća Marijanci Alena Babića, u Bočkincima je 1.rujna na obljetnicu njegove pogibije, otkrivena spomen ploča poginulom hrvatskom branitelju Davoru Sudaru iz Bočkinaca. Spomen ploču su na zgradi Vatrogasnog doma u Bočkincima zajednički postavili Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Donjeg Miholjca i Općina Marijanci, a otkrio ju je nećak poginulog Davora Sudara, Tomislav Mihaljević.

Uz članove obitelji poginulog hrvatskog branitelja, svečanosti su nazočili i predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Donjeg Miholjca Dragutin Lazar i Stjepan Kiš, kao i načelnik Općine Marijanci, Darko Dorkić koji su nakon čina otkrivanja spomen ploče položili vijence i zapalili svijeće na Davorov grob na mjesnom groblju u Bočkincima.

Poginuli branitelj Davor Sudar je rođen 9.svibnja 1969. godine u Belišću. Prve godine života provodi u Črnkovcima te kasnije seli sa roditeljima Ivanom i Jelkom te sestrom Blankom u Bočkince. 1975. godine krenuo je u osnovnu školu u Donji Miholjac koju je završio 1983.godine.  Nakon završetka  osnovne škole zaposlio se u Kombinatu Belišće gdje je proveo određeno vrijeme. Volio je nogomet  i NK Bočkince gdje je bio jedan od važnijih igrača, a pred sam početak Domovinskog rata okušao se i u NK Belišće.

Godine 1987. odlazi u Plevlje na odsluženje vojnog roka, a u Domovinski rat se dragovoljno uključio u listopadu 1991. Bio je pripadnik 136.  slatinske brigade i prošao sva slavonska ratišta sa njom. Rasformiranjem 136. prelazi u 123. brigadu Požega u čijem sastavu sudjeluje na  ratištu  u Bosanskoj posavini i  na žalost pogiba od eksplozije mine 1.rujna 1992. godine u 23.godini života.

„Na inicijativu  branitelja iz  svog mjesta, a uz podršku Općine Marijanci, UDVDR RH ogranak Donji Miholjac je pokrenuo postupak  izrade i postavljanja spomen ploče  na  Vatrogasnom domu u Bočkincima. Tim činom, nakon dugog niza godine, trajno je obilježen njegov doprinos obrani naše domovine. Ovo obilježje je čin dubokog poštovanja žrtve dane za budučnost Lijepe naše, hrvatske domovine,“ naglasio je Dragutin Lazar, čelnik donjomiholjačkog ogranka UDVDR-a.

 

Izgrađena nova mrtvačnica u Bočkincima

Kao i Čamagajevci, tako su i Bočkinci ovih dana dobili novu kuću oproštaja na mjesnom groblju. Vrijednost ove građevine je 399.325,20 kuna te je tako nakon završenog projekta vodoopskrbe “izniknuo” joše jedan hvale vrijedan objekat koji se svojom arhitekturom, naročito u ovom naselju, odlično uklapa u ambijent. Nadamo se da će ovakvi kapitalni projekti nagnati marljivo stanovništvo, koje se pretežito bavi poljoprivrednom proizvodnjom i stočarstvom, na ostanak u svome mjestu te zadržati mlade u selu kako bi se Bočinci u budućnosti širili kao prava poljoprivredno-gospodarska oaza Općine Marijanci.


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Arhiva članaka

PORTAL OTVORENIH PODATAKA

Skip to content