Rekonstrukcija – vatrogasni dom i dogradnja – društveni dom Črnkovci

Općinski načelnik Darko Dorkić i direktor tvrtke Elektro-Lovošević d.o.o. Ivan Lovošević u ime Zajednice ponuditelja Elektro-Lovošević d.o.o., Elektro-Lovošević vlasnika Pavla Lovoševića, te Termo-plin vlasnice Ivane Ljulj iz Našica kao izvoditelji radova, zaključili su u petak, 8.studenog u Marijancima ugovor o rekonstrukciji Vatrogasnog doma i dogradnji Društvenog doma u Črnkovcima. Ista je Zajednica ponuditelja u listopadu ove godine izabrana po raspisanom natječaju kao ponuditelj koji je dao ekonomski najpovoljniju ponudu, a ugovorna vrijednost radova iznosi 6.785.375,90 kuna na koju se obračunava PDV. U prigodi potpisivanja ugovora, predstavnici izvođača radova izrazili su želju da se s obzirom na obim radova, s izvođenjem započne već ove godine ukoliko to vremenske prilike dopuste. Riječ je o uglavnom o poslovima na pripremi terena i izgradnji temelja. S tim u skladu nastojat će držati i potpisanih rokova ugovoru prema kojima bi se isti posao trebao završiti u roku od godinu dana. Načelnik Dorkić je pak kazao, kako će se za vrijeme izvođenja radova, sva vatrogasna vozila i oprema DVD-a Črnkovci odgovarajuće privremeno biti zbrinuta na drugoj lokaciji, te kako će Općina kao i dosada nastojati redovno ispunjavati svoje financijske obveze prema izvođaču radova. Nakon što ovaj veliki projekt bude završen, stanovnici Črnkovaca dobit će rekonstruiran vatrogasno-društveni dom Črnkovci ukupne bruto površine 1.185,37 četvornih metara površine s razvijenim kapacitetima za društveno djelovanje, održavanje kulturnih programa, zadovoljenje potreba u radu postojećih udruga, održavanje skupova, te ostale zajedničke potrebe građana svih dobnih skupina kako mještana mjesnog odbora Črnkovci tako i svih stanovnika općine Marijanci. Također, njime će biti osigurane prostorije za redoviti rad DVD-a i skladištenje opreme i vozila, a okviru njega nalazit će se i učionice, dvorana, garaža, spremište, sala, pozornica i natkrivena terasa u sklopu objekta. Predviđene su i prostorije za društvene aktivnosti i rad udruga. Projekt rekonstrukcije vatrogasnog i dogradnje Društvenog doma u Črnkovcima izravno doprinosi i stvaranju dva nova radna mjesta, jer će po realizaciji projekta biti potrebno zaposliti dvije nove osobe na radno mjesto stručnog suradnika za društvene djelatnosti i domara.

Rade se krovište, parking i pripreme za rekonstrukciju Vatrogasnog doma

Zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama ove zime, radovi na rekonstrukciji Vatrogasnog i dogradnji Društvenog doma u Črnkovcima teku predviđenom dinamikom i prema obimu obavljenih poslova nešto su čak i ispred planiranih rokova tako da je za očekivati, ukoliko ne dođe do nepredviđenih zastoja, da će novi objekti u potpunosti biti završeni već do Božića ove godine, potvrdio nam je voditelj gradilišta u Črnkovcima, Marinko Klaus.

„Radove koje smo službeno započeli 28.studenog prošle godine, provodimo bez zastoja i poteškoća, a u odnosu na kompliciranost izvedbe ovog projekta i same konstrukcije, u procesu izvođenja radova nismo naišli na nepredviđene probleme i vrlo sam zadovoljan tijekom izvođenja radova“, kaže voditelj gradilišta Klaus u ime izvođača radova, Zajednice ponuditelja Elektro-Lovošević d.o.o., Elektro-Lovošević vlasnika Pavla Lovoševića, te Termo-plin vlasnice Ivane Ljulj iz Našica.

Na velikom gradilištu u Črnkovcima, trenutačno je u fazi priprema stropne ploče novog Društvenog doma koji se oko 1.svibnja planira staviti pod krov. Krovište ovog objekta sastojat će se iz dva dijela: prednjeg betonskog dijela za koji se sada priprema stropna ploča i stražnjeg dijela iznad dvorane gdje idu veliki lamelirani drveni nosači i drveni strop, te lim i krov. Kad se svi ti grubi građevinski radovi privedu kraju i objekt se stavi pod krov, tijekom svibnja će se novi objekt zatvoriti vanjskom stolarijom te će uslijediti završni unutarnji radovi.

„Čim se Društveni dom stavi pod krov i zatvori, krećemo u sljedeću fazu radova, odnosno rekonstrukciju postojećeg objekta Vatrogasnog doma. Na njemu će od postojećeg objekta ostati samo zidovi, a sve ostalo će biti rekonstruirano i s novim izgledom“, poručuju izvođači radova.

Nije se zaboravilo ni na pristup objektima koji se rade, pa je tako parking prostor preko ceste pri završetku, a njegovo asfaltiranje očekuje se u danima nakon Uskrsa. Sve ove poslove donedavno je obavljalo 7 zaposlenika, a s obzirom na povećani obim poslova i želju da se cijeli posao obavi što je moguće kvalitetnije i u ugovorenim rokovima, na gradilištu je trenutačno angažirana ekipa od 11 radnika.

Ukupna vrijednost ovog projekta s PDV-om iznosi 9.189.407 kuna, od čega su osigurane potpore u visini od 7.412.500 kuna, a Općina Marijanci u njemu sudjeluje sudjeluje s 1.776.907 kuna vlastitih sredstava.