Home » Udruge » Kultura

Prijedlozi i pitanja

Poštovani posjetitelji,
ukoliko imate kakvih prijedloga ili pitanja vezanih za Web stranice ili Općinu Marijanci bilo bi nam drago da ih podijelite s nama te Vas molimo da ih šaljete putem kontakt obrasca.

Kultura

Funkciju promicatelja kulturne baštine na prostoru Općine Marijanci za sada ima samo KUD “Slavonska Vila Marijanci-Kunišinci” koji jedini kao takav oblik udruge djeluje u općini. Njegujući tradicionalne slavonske plesove i glazbu, kao i običaje karakteristične za ovo podneblje predstavljaju ovu općinu diljem Slavonije, pa i šire. KUD djeluje kroz dvije tamburaške skupine (mlađa i starija), dvije plesne skupine (mlađa i starija), te pjevačku sekciju. Središnja kulturna manifestacija ovog kraja je “Kolo na Čimenu” koja se kao smotra folklora održava posljednje nedjelje u mjesecu svibnju na kojoj svake godine gostuje desetak KUD-ova i tamburaških sastava. Osim ove manifestacije u studenom se održava i skup tamburaških sastava iz bliže i dalje okolice pod nazivom “Di tambura svira”.

Pored navedenog, pjevačka sekcija tradicionalno svake godine sudjeluje na misi Polnoćki pjevanjem Božićnih pjesama uz pratnju tamburaša. Osim toga KUD svake godine povodom dana Općine Marijanci organizira “Fišijadu na Čimenu”, kulinarski događaj na kojem se u kuhanju fiš-paprikaša natječu predstavnici svih sela Općine. Ovaj događaj karakterizira velika posjećenost stanovništva sa cijelog područja Općine pa i bliže okolice.

LJUBITELJI FOLKLORA I DOBRE ZABAVE UŽIVALI U 26. PO REDU “KOLU NA ČIMENU”

Koncert “Slavonskih lola” za rođendan i odličnu zabavu

Poštovatelji tradicije, pjesme, plesova, starih običaja i dobre zabave, proteklog su vikenda, u subotu 25. svibnja, imali priliku uživati u najvećoj folklornoj manifestaciji Općine Marijanci – XXVI. po redu “Kolu na čimenu” koju su zajednički organizirali KUD “Slavonska vila” Marijanci – Kunišinci i Općina Marijanci. Bila je to još jedna lijepa prigoda za okupljanje više stotina posjetitelja iz svih dijelova Slavonije i Baranje u središtu Marijanaca gdje je po prvi put pozornica bila postavljena neposredno uz zgradu Dječjeg vrtića.

Program je započeo u poslijepodnevnim satima dolaskom gostiju, a nastavio se tradicionalnim mimohodom na Trgu Svetog Pavla i formiranjem velikog Šokačkog kola gdje su se domaćem KUD-u pridružili i drugi gostujući KUD-ovi na ovogodišnjoj manifestaciji: KUD “Donja Voća” Donja Voća, KUD “Matija Gubec” Slavonski Kobaš, HKUD “Valpovo 1905.” Valpovo, KUD “Šokadija” Bocanjevci, KUD “Koškani” Koška, KUD “Biseri Slavonije” Beničanci, KUD “Seljačka sloga” Baranjsko Petrovo Selo, KUD “Slavonac” Podravska Moslavina i MPS “Bocanjevački pajdaši” Bocanjevci.

Dobrodošlicu posjetiteljima i izvođačima koji su na pozornici izveli prigodan program, na početku priredbe poželio je načelnik Općine Marijanci Darko Dorkić, koji je otvarajući manifestaciju ujedno i čestitao domaćem KUD-u veliku obljetnicu – 30 godina uspješnog rada tijekom kojih su marljivo njegovali pjesme, plesove i običaje svoga kraja i prenosili ih novim generacijama. Ponos nije krio niti Darko Alšić, predsjednik KUD-a “Slavonska vila” Marijanci – Kunišinci koji je na njegovom čelu već punih 18 godina i koji je bio posebno ganut nastupom najmlađih folkloraša, koji su nakon svega nekoliko mjeseci uvježbavanja, ovom prigodom izveli čak dvije koreografije. Zahvalio je Općini Marijanci na čelu s načelnikom Darkom Dorkićem na dugogodišnjoj podršci u radu te zahvalio i svima drugima koji su na bilo koji način pomagali ovo Društvo tijekom posljednja tri desetljeća.

Nakon nastupa na ljetnoj pozornici, za sve je izvođače i sponzore bila pripremljena zajednička večera, a tijekom cijelog dana posjetitelji su imali priliku uživati u gastronomskoj ponudi, šarenilu šatora ispunjenog autohtonim i drugim proizvodima, te zabavnim sadržajima za djecu.

Bogat program ovogodišnjeg “Kola na čimenu” kojeg su potpomogli i brojni sponzori, završio je u večernjim satima koncertom Tamburaškog sastava “Slavonske lole”, koji je bio i svojevrsni rođendanski poklon Općine Marijanci KUD-u “Slavonska vila”.

U MARIJANCIMA ODRŽANO XXV. KOLO NA ČIMENU

Pjesma, ples i dobra zabava na čimenu

Pod pokroviteljstvom Općine Marijanci i medijskim pokroviteljstvom Radija Donji Miholjac, u nedjelju 28.svibnja održano je XXV Kolo na čimenu – najveća folklorna manifestacija na području Općine Marijanci.

Nakon što je prošle godine ovu manifestaciju kiša prisilno preselila u novu školsku dvoranu, ugoda ovogodišnje posljednje nedjelje u svibnju omogućila je organizatorima da središte Marijanaca po 25.put ožive po uzoru na nekadašnja vremena u kojem se s toliko veselja, pjesme i plesa okupljalo u centru mjesta. A za to su se istinski potrudili organizatori iz KUD-a Slavonska vila Marijanci – Kunišinci. OPŠIRNIJE

PONOVO OŽIVLJENI STARI OBIČAJI

Marinje u Marijancima

S ciljem oživljavanja davno zaboravljenih običaja predaka, na Blagdan Marinja 2.veljače, održan je program koji je istinski oduševio stanovnike Marijanaca pod nazivom “Marinje u Marijancima”.

Organizacijsku palicu u ovom događaju preuzeli su KUD “Slavonska vila” Marijanci Kunišinci, Osnovna škola “Matija Gubec” Magadenovac Područna škola Marijanci, Dječji vrtić Pinokio Marijanci te Župa Svetog Petra i Pavla Marijanci.

Program je započeo u 17 sati svetom misom u župnoj crkvi, a nakon toga na prostoru ispred crkve uslijedilo je paljenje vatre uz pjesmu posvećenu Marinju i svim sudionicima oko vatre na Trgu Svetog Petra i Pavla. Ugođaj oko plamena probudio je čežnju i uspomene kod okupljenih brojnih sudionika, posebno onih nešto starijih koji su se prisjetili starih običaja koji su se na ovaj dan održavali u vrijeme njihove mladosti i djetinjstva. Za one nešto mlađe bila je to prilika da bolje upoznaju način proslave Marinja svojih djedova i baka, ali i sami postanu dionici lijepe tradicije koja je u Marijancima ponovo oživljena zahvaljujući lokalnim entuzijastima.

Ugodnu večer začinila je nesvakidašnja “Ustandup” komedija u Društvenom domu u izvedbi neponovljive Babaseke. GALERIJA FOTOGRAFIJA

 U ŠKOLSKOJ DVORANI U MARIJANCIMA ODRŽANO XXIV. “KOLO NA ČIMENU”

Manifestacija u kojoj su podjednako uživali i izvođači i brojni posjetitelji

Ni kiša, ni tmurni oblaci koji su se nadvili nad marijanačkim krajem upravo u vrijeme kada je trebao početi tradicionalni mimohod folklornih skupina, nisu uspjeli pokvariti dobro raspoloženje, niti ushićenje izvođača i posjetitelja koji su se nakon trogodišnje stanke zbog epidemiološke situacije, u velikom broju posljednje nedjelje u svibnju ponovo okupili u Marijancima da bi sudjelovali u 24.po redu „Kolo na čimenu“.

Manifestacija je to koju već gotovo četvrt stoljeća priprema i organizira KUD „Slavonska vila“ Marijanci – Kunišinci, a koja ima za cilj sačuvati od zaborava stare običaje, pjesme i plesove Marijanaca i okolice i prenijeti ih mladim generacijama. Za mnoge sudionike upravo je „Kolo na čimenu“ bila prva priredba na kojoj su nastupili nakon gotovo tri godine, dok je za drugi dio to ujedno bio i prvi javni nastup, jer su se neki KUD-ovi poput domaćina, pred publikom predstavili u novom i pomlađenom sastavu.

Premda su organizatori sve pripremili za manifestaciju na otvorenom, te mimohod i nastup na pozornici na čimenu, vremenske prilike zahtijevale su u posljednji trenutak promjenu plana, pa se „Kolo na čimenu“ bez mimohoda i formiranja željenog velikog šokačkog kola oko parka na Trgu Svetog Pavla, preselilo u novu školsko-sportsku dvoranu u kojoj je to (nakon svečanog otvorenja) ujedno bio i prvi događaj s velikim brojem posjetiteljima za koji se pokazala kao odlična lokacija.

No, prije početka programa, središtem Marijanaca projahali su posebni gosti manifestacije: jahači na svojim konjima, inače članovi Konjičkog kluba „Troja“ iz Bočkinaca koji su prikazali svu gracioznost svojih ljubimaca i tako privukli pozornost okupljenih posjetitelja.

Na početku manifestacije, posjetiteljima i okupljenim gostima koji su stigli iz svih dijelova Slavonije i Baranje, u dvorani u Marijancima pozdravnim govorom obratio se načelnik Općine Marijanci Darko Dorkić, zaželjevši im ugodan provod. Čast da otvori 24.“Kolo na čimenu“ pripala je pak saborskom zastupniku Goranu Ivanoviću –Lacu, koji se i sam prisjetio svog sudjelovanja i nastupa na 1.“Kolu na čimenu“ u Marijancima, odakle je sa svih nastupa uvijek nosio najljepše uspomene. „Vremena jesu izazovna i teška, ali ovakvi događaji kao što je „Kolo na čimenu“ istinski odražavaju habitus našeg hrvatskog naroda, ali i cijele domovine Hrvatske. Jer možemo mi i bez Ferrero rochera, možemo i bez Nutelle, ali bez „kruva“ ne možemo, kao ni bez ovakvih događaja koji nam obogaćuju i ispunjavaju dušu“, poručio je iz Marijanaca saborski zastupnik Ivanović, uz kojeg su događaju nazočili i gosti: načelnik Općine Petrijevci, Ivo Zelić i načelnik Općine Podravska Moslavina, Dominik Cerić. Okupljene je pozdravio i organizator događaja i predsjednik KUD-a „Slavonska vila“, Darko Alšić zahvalivši svima na dolasku i uručivši prigodne poklone prvim i najmlađim izvođačima – vrtićarcima i školarcima.

A polaznici Dječjeg vrtića „Pinokio“ Marijanci su svojim jedinstvenim i originalnim izvedbama u narodnim nošnjama tradicionalno razgalili okupljenu publiku predvođeni svojim odgojiteljicama i tetama Đurđicom i Zvjezdanom. Nakon njih je uslijedio nastup učenika Područne Osnovne škole „Matija Gubec“ Marijanci, a za njima i domaćina: članova KUD-a „Slavonska vila“ Marijanci – Kunišinci. Krenulo je zatim i predstavljanje ostalih gostujućih KUD-ova sa pomno pripremljenim koreografijama: KUD-a „Koškani“ iz Koške, KUD-a „Biseri Slavonije“ Beničanci, KUD-a „Josipovac“ iz Josipovca, Muške pjevačke skupine Pajdaši iz Bocanjevaca i Ženske pjevačke skupine „Bocanjevčanke“ iz Bocanjevaca, KUD-a „Slavonac“ iz Podravske Moslavine i Muške pjevačke skupine „Satničani“ iz Satnice.

Završetkom službenog dijela Smotre, okupljeni su se posjetitelji razmiljeli središtem Marijanaca koje je uslijed razvedravanja vrvjelo od šarenih šatora, poslastica, igračaka i druge raznovrsne ponude, te spontano otplesali veliko kolo, a nakon što su se gosti u Društvenom domu osvježili brojnim gastronomskim delicijama koje su za njih pripremile vrijedne domaćine, sve je bilo spremno za početak velike šokačke zabave uz nastup Tamburaškog sastava „Čuvari noći“.

Kao i dosadašnjima, i ovogodišnjem je „Kolu na čimenu“ glavni pokrovitelj bila Općina Marijanci, medijski pokrovitelj Radio Donji Miholjac, a realizaciju manifestacije potpomogli su i brojni sponzori, poduzetnici, tvrtke i OPG-ovi.

NASTUP POVODOM DANA SVETOG NIKOLE – KUNIŠINCI 2014.


 FIŠIJADA NA ČIMENU 2014.

 ODRŽANO XVII. PO REDU “KOLO NA ČIMENU”

U subotu 25. svibnja 2013. godine pod velikim šatorom na trgu u Marijancima započela je dvodnevna kulturno-umjetnička manifestacija “Kolo na čimenu” po sedamnaesti puta za redom. Prvi dan svoj nastup su imale najmlađe sekcije domaćina kao i gostiju te je ove godine po prvi puta organizirano takozvano “Malo kolo na čimenu” kojeg je svečano otvorio novi-stari načelnik Općine Marijanci, gospodin Darko Dorkić. Unatoče kišovitom i hladnom vremenu  šator je bio gotovo ispunjen sa posjetiteljima koji su bili oduševljeni nastupom mališana, te se nadamo da će “Malo kolo na čimenu” zaživjeti i održavati se i u budućnosti. Nakon službenog programa sve nazočne zabavljali su tamburaški sastavi do kasno u noć.

Idućeg dana u nedjelju održana  je i glavna smotra folklora na kojoj je uz domaćina KUD “Slavonska vila” Marijanci kunišinci nastupilo i 6 gostujućih KUD-ova. Zbog izrazito lošeg, kišnog vremena nije održan tradicionalni mimohod od Kunišinaca do trga u Marijancima nego je isti išao oko Trga Sv. Petra i Pavla u Marijancima. Na samom početku tamburaši KUD-a domaćina izveli su poznatu pjesmu “Na čimenu kad zaigra kolo” autora Antuna Benaka nakon čega je načelnik Općine Marijanci, Darko Dorkić svečano otvorio službeni dio programa. Cijeli događaj je vrlo dobro popraćen ne samo od mještana Marijanaca i Kunišinaca već i od strane gostiju iz susjednih mjesta na što su organizatori jako ponosni. Nakon službenog programa uslijedila je velika slavonska zabava na kojoj je nazočne posjetitelje kojih je bio prepun šator i trg uveseljavao poznati tamburaški sastav “Fijakeri” do jutarnjih sati.

 NASTUP NAJMLAĐIH SEKCIJA KUD-a “SLAVONSKA VILA”

 TAMBURAŠKA SMOTRA: “A DI TAMBURA SVIRA” 2012.

Proteklog vikenda, 09. prosinca 2012. godine održana je šesta po redu smotra tamburaških sastava pod nazivom “A di tambura svira”. Smotra je održana u Društvenom domu u Marijancima sa početkomu 19:00 sati. Uz domaćina na smotri su nastupili tamburaški sastavi KUD-a Josipovac zajedno sa pjevačkim ansamblom, tamburaški sastav KUD-a iz Podravskih Podgajaca te tamburaški sastav “Brace” iz Budrovaca. Uz vrlo dobru posjećenost te na oduševljenje nazočnih kao posljednji sudionik sve posjetitelje zabavio je poznati tamburaški sastav “Fijakeri”, a na samom kraju svim tamburaškim sastavima, sudionicima smotre, dodjeljene su priznanja i prigodni pokloni.

FIŠIJADA NA ČIMENU 2012.

08. rujna 2012. godine u Marijancima je povodoma blagdana Male gospe i dana Općine Marijanci organizirano zabavno-kulinarska manifestacija “Fišijada na čimenu” u organizaciji KUD-a “Slavonska vila” Marijanci-Kunišinci. Manifestacija je održana na Trgu sv. Petra i Pavla na kojem je organizirana prodaja pečenog šarana na rašljama te fiš-paprikaša. U sklopu Fišijade održano je i natjecanje u kuhanju fiša na kojem je sudjelovalo 6 natjecatelja. Svi gosti i nazočni družili su se ispod velikog šatora a uveseljavala ih je glazbena skupina “Noćni signal” te se uz vrlo dobru posjetu i ugodno druženje ova slavonska zabava potrajala je dugo u noć.

                                                                             

KOLO NA ČIMENU!

29. svibnja 2011. godine u Marijancima je održana petnaesta po redu smotra folklora “Kolo na čimenu” u organizaciji KUD-a “Slavonska vila” Marijanci-Kunišinci. Na smotri je uz domaćina sudjelovalo i šest gostujućih KUD-ova a po prvi puta nakon nekoliko godina i vrijeme je dalo svoj “blagoslov” te nije bilo iznenadnih pljuskova kiše kao proteklih godina. Sve navedeno uz odličnu organizaciju dalo je rezultata te se ovogodišnja smotra može pohvaliti rekordnom posječenošću, odnosno preko 1.000 nazočnih mještana Marijanaca i Kunišinaca ali i gostiju iz okolnih naselja. Nakon odrađenih nastupa KUD-ova uslijedila je velika slavonska fešta pod šatorom na trgu u Marijancima a goste je uveseljavao tamburaški sastav “Slavonski bećari” iz Osijeka. Osim odlične svirke svi nazočni mogli su se okrijepiti uz kobasice iz kotlovine i hladno Osječko pivo pa je zabava potrajala do sitnih jutarnjih sati. Slike sa ovog događaja pogledajte ovdje (NAPOMENA: nakon otvaranja, prezentacija se pokreće pritiskom na gumb slide show): KOLO NA ČIMENU

POKLADNA ZABAVA 2012.

18. veljače 2012. godine u Društvenom domu u Marijancima sa početkom u 19,00 sati održat će se tradicionalna pokladna zabava. Cijena rezervacije stolice iznosi 60 kuna. U rezervaciju je uključeno: aperitiv dobrodošlice i bogata večera. Na samoj zabavi očekuju vas razna iznenađenja sa plesom srdaca, izbor naj maske i druge nagrade. Sve ovo će biti popraćeno uz odličnu glazbu glazbene skupine “NOĆNI SIGNAL”. Rezervacije i predbilježbe:

  1. Darko Alšić: 031/643-148, 091/2643-101
  2. Velimir Popović: 031/643-000, 098/518-461
  3. Julijana Ovčar: 031/643-049

Dođite i ugodno se zabavite i ne zaboravite ponijetu masku!!!

“KOLO NA ČIMENU 2012.”

27. svibnja 2012. godine u Marijancima je održana 16. po redu smotra folklora “Kolo na čimenu”. Gostujući KUD-ovi počeli su se skupljati između 14:30 i 15:30 sati te je nakon skupljanja uslijedio polazak u Kunišince iz kojih je krenuo svečani mimohod (VIDEO 1). Mimohod se kretao od starog zvonika u Kunišincima kroz Ulicu Kralja Zvonimira pa sve do Trga svetog Petra i Pavla u Marijancima (VIDEO 2). Na trgu u Marijancima svaki KUD izveo je kratku plesnu točku kako bi se predstavio nazočnim posjetiteljima (VIDEO 3) te je nakon toga uslijedilo otvaranje smotre od strane  načelnika Općine Marijanci gospodina Darka Dorkića te predsjednika KUD-a “Slavonska vila” Marijanci-Kunišinci, gospodina Darka Alšića (VIDEO 4).

Nakon toga uslijedilo je predstavljanje pjesme Kolo na čimenu te njenog stvaratelja gospodina Antuna Benaka te su predstavljene plesne točke mlađe folklorne skupine te mladih tamburaša KUD-a “Slavonska vila” Marijanci-Kunišinci.

Nakon mladih uslijedio je daljnji tijek smotre na kojoj su osim domaćina nastupili KUD-ovi iz Remetinca, Bodanovaca, Narda, Josipovca, Donje Motičine, Šaptinovaca te Osijeka (VIDEO 5VIDEO 6, VIDEO 7).

Osim plesova na ovoj smotri predstavile su se ženske i muške pjevačke skupine.

 Ovogodišnje “Kolo na čimenu” obilježila je iznimno dobra posjeta gostiju iz cijele općine pa i šire te se ova smotra iz godine u godinu nameće kao svojevrstan kulturno-etnološki brend naše mikroregije posebice svojim jednistvenim, velikim kolom na “ćimenu” nakon same smotre u kojem sudjeluju svi nazočni na smotri.

Nakon otplesanog kola organizirana je velika šokačka zabava pod šatorom na trgu a nazočne je zabavljala tamburaška skupina “Garavi” do kasno u noć.

Upravo ovakve uspješne manifestacije dokaz su organizacijskih sposobnosti udruga civilnog društva na području općine koje su uz pomoć Općine Marijanci te privatnih tvrtki sa područja općine, pa i šire, u stanju realizirati ovako uspješne kulturne događaje. Osim njegovanja kulturne tradicije ovog kraja “Kolo na čimenu” pokazatelj je vitalnosti stanovništva ove općine te faktor podizanja društvenog života općine na višu razinu.

GOSTOVANJE U ROVINJU

KUD “Slavonska vila” Marijanci-Kunišinci je 26. i 27. kolovoza ove godine gostovao u Gradu Rovinju u sklopu turističke manifestacije “Rovinjske noći 2012.” a na poziv direktorice Turističke zajednice Grada Rovinja, gospođe Odete Sapač sa kojom su se članovi KUD-a sastali po dolasku te joj za vrijeme večere uručili prigodne poklone.

U Rovinj su stigli u nedjelju 26. oko podneva ali zbog lošeg vremena oktazan je nastup na velikoj pozornici na glavnom rovinjskom trgu te je isti odgođen za ponedjeljak navečer. Ipak za vrijeme večere tamburaši KUD-a su na poziv vlasnika restorana zasvirali nekoliko pjesama što je, kako je noć odmicala, preraslo u pravu šokačku feštu.

Nastup je uslijedio prema planu u ponedjeljak navečer a KUD “Slavonska vila” bio je predstavnik Osječko-baranjske županije na ovoj poznatoj turističko-kulturnoj manifestaciji.

Svojim programom od svečanog mimohoda ulicama, pa do izvođenja plesova i pjesama iz slavonskog i baranjskog kraja, a posebno bogatom, tradicionalnom slavonskom nošnjom “kudovci” su oduševili, kako slučajne prolaznike, tako i sve posejtitelje manifestacije.

Ipak i nakon dobro odrađenog nastupa na zadovoljstvo prisutne publike sutradan je bilo vremena i za šetnju, turističko razgledanje, kupanje i zabavu te su članovi KUD-a u večernjim satima utorka krenuli kući.


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Arhiva članaka

PORTAL OTVORENIH PODATAKA

Skip to content