Home » ProjektiPrijedlozi i pitanja

Poštovani posjetitelji,
ukoliko imate kakvih prijedloga ili pitanja vezanih za Web stranice ili Općinu Marijanci bilo bi nam drago da ih podijelite s nama te Vas molimo da ih šaljete putem kontakt obrasca.

Projekti

Najvažnija kapitalna investicija za vatrogastvo Općine Marijanci, koja će se realizirati tijekom iduće dvije godine je rekonstrukcija, dogradnja i opremanje zgrade dobrovoljnog vatrogasnog društva Marijanci. Projektom će se obnoviti i rekonstruirati postojeća zgrada Društva, izgraditi nova spremišta za vatrogasna vozila, te dodatne prostorije koje će se u potpunosti opremiti potrebnom opremom i namještajem. Sam projekt sufinanciran je sredstvima iz fondova Europske unije, konkretno temeljem natječaja iz iz operacije 7.4.1. mjere 7. Programa ruralnog razvoja RH u iznosu 2.808.026,61 kuna. Nositelj projekta je DVD Marijanci a ukupna vrijednost projekta je 3.276.746,56 kuna.

SITUACIJA – TLOCRT

Svečano otvorena rekonstruirana zgrada DVD-a Marijanci

Gotovo 4 milijuna kuna od čega 2,8 bespovratnih sredstava – vrijednost je radova dogradnje i opremanja prostora Vatrogasnog doma u Marijancima koji je svečano otvoren u utorak 22.lipnja u nazočnosti brojnih vatrogasaca, mještana i uzvanika. Na svečanosti otvorenja objekta koji je umnogome uljepšao i modernizirao vizure središta Marijanaca, upriličena je i posveta objekta i vatrogasnih vozila.

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, koji je također nazočio ovom događaju, nije krio oduševljenje novim prostorom i velikim projektom male Općine kojima su osigurani vrhunski uvjeti za razvoj vatrogastva. „Čestitam svima koji su sudjelovali u ovom projektu, svjestan da nije nimalo lako provesti jedan tako velik i zahtjevan EU projekt, posebno ako se u obzir uzmu sve kontrole koje on podrazumijeva. Zbog toga je ovaj uspjeh još i veći. Kada se tome doda i podatak da je rekonstruirani objekt DVD Marijanci i odlično povezan s adaptacijom poslovnih prostora vrijednosti u koje je Općina Marijanci uložila gotovo milijun kuna, lako je izračunati da je riječ o projektima ukupne vrijednosti od gotovo 5 milijuna kuna!“ poručio je u Marijancima Lukić dodavši kako se uz još nekoliko važnih investicija koje su u fazi realizacije, poput izgradnje sportske dvorane i dječjeg vrtića, zaista može reći da se Osječko-baranjska županija razvija ravnomjerno.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Marijanci Dragan Krleža, podsjetio je kako se potreba

za adaptacijom i dogradnjom zgrade DVD-a u Marijancima pojavila još 2008. godine kad im je u posjet došla vatrogasna postrojba iz Francuske. Vatrogasci u Marijancima tada su posjedovali samo traktorsku cisternu, zbog čega su im gosti u lipnju 2010.godine odlučili donirati terensko vozilo, nabavno vozilo i kombi vozilo za prijevoz ljudi. No, nova vozila otvorila su i potrebu za rješenjem pitanja prikladnog prostora za njihovo skladištenje koje je nakon dugotrajnih priprema desetljeće kasnije konačno i uspješno realizirano. Stoga je ova svečanost bila i prigoda za zahvalu svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovom projektu, a koje je u svom obraćanju naveo i načelnik Općine Marijanci, Darko Dorkić.

„Ponosan sam na sve članove i članice DVD-a Marijanci koji su bili nositelji ovoga projekta, ali i na naš općinski Jedinstveni upravni odjel, Miholjački Poduzetnički centar, te na sve druge koji su bili uključeni u projekt i svojim radom doprinijeli njegovoj uspješnoj realizaciji. Siguran sam da će ovaj prostor našim mještanima jamčiti sigurnost te da će služiti i budućim generacijama kojima ga ostavljamo“, zaključio je s neskrivenim ponosom načelnik Dorkić.

Valja podsjetiti i da je u sklopu projekta rekonstrukcije i dogradnje prostora DVD-a, drugim projektom

adaptiran i poslovni prostor u donjoj etaži objekta DVD-a u kojem se sada nalazi nekoliko gospodarskih subjekata za što je Općina Marijanci izdvojila 930.000 kuna vlastitih sredstava.

Pri kraju radovi u središtu Marijanaca

Posljednji dan travnja službeni je rok za završetak Rekonstrukcije – dogradnje i opremanja zgrade DVD-a Marijanci i adaptacije poslovne zgrade u središtu Marijanaca – dva objekta koji zajedno čine jednu cjelinu, ali čija se rekonstrukcija i obnova odvija kroz dva projekta.

Prvi projekt odnosi se na rekonstrukciju tornja i garaže kao i prostorija iznad garaže kojeg je i do sada koristio DVD, te na dograđeni dio prostorija sa garažom za vozila što sve zajedno čini zgradu DVD-a Marijanci. Nositelj ovog projekta je DVD Marijanci, a aneksom ugovora rok za završetak radova produžen je do 30.travnja ove godine. Istim dokumentom povećala se i vrijednost projekta za vantroškovničke radove na koje se naišlo kod rekonstrukcije starog dijela i tornja, kao i za namještaj za opremanje istih prostora. Ona tako sada iznosi 3.766.941,28 kuna, što sa troškovima projektiranja, nadzora i ostalim troškovima poput poslova prijava na natječaj za EU sredstva kao i praćenje provedbe, te javnu nabavu, cjelokupnu vrijednost diže na gotovo 4.000.000,00 kuna. Od istog iznosa, Općina Marijanci iz EU sredstava očekuje povrat od 2.800.000,00 kuna, dok se ostatak financira iz proračuna Općine.

Drugi projekt odnosi se na objekt kojeg u donjoj etaži čine poslovni prostori koji se iznajmljuju za potrebe slastičarne, frizerskog salona, telefonske centrale i jedan poslovni prostor koji tek čeka korisnika. Na katu iste zgrade su dvije prostorije u koje se ulazi kroz ulaz DVD-a i u budućnosti će ih zajednički, uz DVD Marijanci, koristiti i Vatrogasna zajednica Općine Marijanci i Civilna zaštita Općine Marijanci. Nositelj ovog projekta je Općina Marijanci i u cijelosti se financira vlastitim sredstvima, a ukupna vrijednost ugovorenih radova i nadzora iznosi 930.000,00 kuna.

Napreduju Vatrogasni dom i garaže u Marijancima

Nakon što su prvih dana ove godine predsjednik DVD Marijanci Dragan Krleža te direktor tvrtke KALA d.o.o., Goran Miškulin, potpisali ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji, dogradnji i opremanju zgrade Dobrovoljnog vatrogasnog društva Marijanci, ukupne vrijednosti 3.276.746,56 kuna, radovi na ovom projektu u punom su jeku. Do danas je najveći dio građevinskih radova započetih ovog proljeća priveden kraju, završena je dogradnja garaža za smještaj vatrogasnih vozila, a u sklopu kompletne predviđene rekonstrukcije postojećeg Vatrogasnog doma na istim objektima trebat će još finiširati fasadu, postaviti pločice, oličiti, te urediti toranj i rekonstruirati krovište. Premda je riječ o nemalom obimu poslova, izvođači vjeruju da će svi ugovoreni poslovi biti završeni u roku, odnosno do 4.siječnja iduće godine.

 

Arhiva članaka

Skip to content