Home » Obrazovanje » Škola

Prijedlozi i pitanja

Poštovani posjetitelji,
ukoliko imate kakvih prijedloga ili pitanja vezanih za Web stranice ili Općinu Marijanci bilo bi nam drago da ih podijelite s nama te Vas molimo da ih šaljete putem kontakt obrasca.

Škola

Područna škola u Marijancima

Škola u Marijancima utemeljena je 1823. godine. U Spomenici ove škole (1864.) detaljno je opisan prisup prema “nevaljalim” učenicima:

Ako bi se pako na djetetu tvrdoglavost pokazala, ponajprije će učitelj nezadovoljstvo svoje prema takovim tvrdoglavcem pokazati zatim opomenuti i ukoriti, napokon sjedenjem na samotnoj klupi kazniti te, samo onda ako se diete nikojim drugim načinom ukoriti nebi dalo, kaznit će diete lahkom tjelesnom kaznom…”

Učitelje su plaćali roditelji, a njihove su plaće ovako izgledale:

  • u novcu (for.): 38
  • žita (mirova): 45
  • kukuruza (mirova): 20
  • siena (porcija): 350
  • drva (hvati): 12

1907. zabilježena je epidemija “škrleta” u selu kada je mnogo djece umrlo. U Spomenici je zabilježeno da je ista bolest harala i u Kunišincima, Čamagajevcima i dalje. 1909. godine u selu je izbila panika zbog “Halejevog kometa” koji će izazvati “sudnji dan”. Mnoštvo seljana izašlo je na ulice i pratilo nebo. Velika pobuna školskog osoblja prema tadašnjem općinskom načelniku iskazana je u Spomenici u kojoj se napominje kako načelnik nije htio školi nabaviti pčele iako posjeduju pčelinjak, a sebi je dao izraditit pčelinjak i nabavio si pčele. 1914. godine vrijedne učenice ove škole dale su svoj doprinos ratnim prilikama tako što su isplele 15 komada kapa, 16 rukavica i 16 dokoljenica za vojsku. Životni je standard uslijed ratnih prilika pao “pa se je u školske djece viđao kukuruzni kruh”.
1933. godine roditeljima je prijetio zatvor od 10 dana ako svojoj djeci ne kupe pisaći pribor, a plaćali su globu ako nisu djecu slali u školu! 1957. godine škola u Marijancima postaje osmogodišnja. Osim osnovnih predmeta: hrvatskog jezika, matematika, zemljopisa, povijesti, fizičkog odgoja, postojali su i predmeti društveni i moralni odgoj, pjevanje, crtanje, ručni rad i slobodne aktivnosti. Broja učenika u školi bio je 254, a nastavnika 12.

OPĆINA MARIJANCI I OVE GODINE OSIGURALA BESPLATNE RADNE BILJEŽNICE ZA UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA SA PODRUČJA OPĆINE

Općina Marijanci je i za školsku godinu 2023./2024. osigurala sredstva za kupnju dodatnog obrazovnog materijala (radne bilježnice, likovne mape, kutije s radnim materijalima) i osnovnog kompleta bilježnica za svih 154 učenika sa područja općine Marijanci koji pohađaju OŠ „Matija Gubec” Magadenovac – PŠ Marijanci (1.-8. razreda), PO Čamagajevci (1.-4. razreda), te OŠ „Hrvatski sokol” Podravski Podgajci (5.-8. razreda), PO Črnkovci (1.- 4. razreda). OPŠIRNIJE

U POVODU BOŽIĆNIH BLAGDANA

Djed Božićnjak darivao osnovce

Obilje blagdanske radosti i oduševljenja zrcalilo se u četvrtak 15.prosinca na licima osnovnoškolaca s područja Općine Marijanci koje je u njihovim školama posjetio Djed Božićnjak i prigodno ih darivao.
Ovo je ujedno i prvi puta da ih organizirano u školama posjećuje Djed Božićnjak kojeg je u ovu “specijalnu misiju” uputila Općina Marijanci, koja je iz proračunskih sredstava osigurala i novac za slatke poklon pakete kako bi svojim najmlađim žiteljima uljepšala božićne i novogodišnje blagdane. Poklone tako primilo ukupno 163 djece u dobi od 1. do 8. razreda osnovne škole u školama u Marijancima, Čamagajevcima i Črnkovcima ne skrivajući koliko je ovo iznenađenje za njih bio pun pogodak i nova prigoda za uživanje u raznovrsnim slatkišima i grickalicama kojima su paketi bili ispunjeni.
Nakon posjete djeci u školama, Djed Božićnjak se zaputio prema prostorima općinske uprave u Marijancima gdje je blagdane čestitao načelniku Općine Marijanci Darku Dorkiću i zaposlenicima općinske uprave koji su ga okrijepili nakon još jednog napornog zadatka. GALERIJA FOTOGRAFIJA

JAVNI POZIV ZA DODJELU POMOĆI ZA PODMIRENJE TROŠKOVA STANOVANJA UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA U ŠKOLSKOJ GODINI 2022./2023.

Rezultati javnog poziva: Odluka o dodjeli pomoći za podmirenje troškova stanovanja učenika srednjih škola

SUFINANCIRANJE PROVEDBE AKTIVNOSTI ŠKOLSKIH USTANOVA SA PODRUČJA OPĆINE MARIJANCI (25. rujna 2022. godine)

Odluka o dodjeli financijskih sredstava (OŠ”Matija Gubec” Magadenovac”)

Odluka o dodjeli financiskih sredstava (OŠ”Hrvatski sokol” Podgajci Podravski)

JAVNI POZIV ZA DODJELU POMOĆI ZA PODMIRENJE TROŠKOVA STANOVANJA UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA U ŠKOLSKOJ GODINI 2021./2022.

Rezultati: Odluka o dodjeli pomoći za podmirenje troškova stanovanja učenika srednjih škola (2022. godina)

NASTAVAK IZGRADNJE NASTAVNO-SPORTSKE DVORANE PODRUČNE ŠKOLE MARIJANCI

Uz novu osmogodišnju Područnu školu u Marijancima, početkom ove godine u centru mjesta počeo je nicati još jedan velebni objekt koji bi trebao iskompletirati školsko-sportski kompleks općinskog središta – nova nastavno sportska dvorana!

Na prvom objektu takve vrste na području Općine Marijanci, do sada su izvedeni radovi u vrijednosti 2.669.512,24 kune, potvrdili su u Osječko-baranjskoj županiji koja je glavni investitor ovog projekta.

Izvršeni su pripremni i zemljani radovi, nastavljeno je s betoniranjem temelja, armiranobetonske podne ploče, armiranobetonskih nadtemeljnih zidova, armiranobetonskih stupova, vertikalnih serklaža, greda, nadvoja, armiranobetonskih greda spojnog hodnika te stropne ploče dvorane, kao i zidanjem vanjskih nosivih zidova i unutarnjih nosivih te unutarnjih pregradnih zidova. Postavljeni su glavni i sekundarni lamelirani nosači krova te termoizolacijski sendvič paneli i sljemenjaci, a ugrađena je i vanjska stolarija“, izvijestili su investitori o tijeku radova koji se odvijaju planiranom dinamikom.

Od limarskih radova izvedena je montaža vertikalnih i horizontalnih oluka, te montaža limene okapnice, a od izolaterskih radova izveden je tankoslojni kontaktni sustav fasade s pločama kamene vune kao termoizolacijskim slojem. Također se radi i na uređenju manipulativnih površina te je izvršeno skidanje humusa, kombinirani iskop zemlje, ugradnja geotekstila, izrada donjeg nosivog sloja od kamene mješavine za površine koje će biti sa završnom travnom rešetkom i pješačke površine. Već je izrađena i konstrukcija pristupne rampe za invalide.

U mjesecima koji slijede, izvodit će se radovi u unutrašnjosti dvorane na instalacijama, žbukanju i ličenju, podopolagački radovi (parketarski i keramičarski), kao i ugradnja unutarnje stolarija, ugradnja sanitarne opreme te grijaćih i rasvjetnih tijela i ugradnja ograda. Prema dinamičkom planu i vremenskim uvjetima izvest će se završni sloj silikatne žbuke. Također je u 2021. godini planirana nabava opreme dvorane, potvrdili su iz Županije.

Za izvođenje radova na dvorani kao najpovoljnija ponuda odabrana je ona tvrtke Zuber d.o.o. Višnjevac te je s njima posljednjih dana prošle godine sklopljen ugovor vrijednosti 5.304.881,25 kuna s PDV-om s rokom izvršenja od dvije godine. Za podugovaratelja za strojarske radove odabrana je tvrtka Emax d.o.o. Osijek te je izvođač je uveden u posao u siječnju ove godine.

Kad se ovaj opsežni posao privede kraju, djeca i rekreativci Marijanaca u svom će mjestu dobiti moderan jednodjelni objekt koji će sa školom i vanjskim igralištem tvoriti jedinstveni odgojno obrazovni kompleks. Dvorana će biti površine oko 675 četvornih metara, a u njezinom prizemlju bit će smješteni hodnik, dvije svlačionice zasebno za dječake i djevojčice (muška i ženska), ured učitelja svaki sa zasebnim sanitarnim čvorovima, sanitarni čvorovi za osobe s invaliditetom, spremište sportske opreme, prostor za rekuperator te spremište za materijal i opremu za održavanje. Dvorana će imati i kat –galeriju, a komunikacija između škole i dvorane ostvarit će se toplom vezom putem hodnika.

JAVNI POZIV ZA DODJELU POMOĆI ZA PODMIRENJE TROŠKOVA STANOVANJA UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020.

TEKST JAVNOG POZIVA

OBRAZAC ZAHTJEVA

Radovi na budućoj dvorani u punom jeku

Djelatnici tvrtke Zuber iz Višnjevca i njihova kooperantska tvrtka, posljednjih tjedana intenzivno rade na gradilištu buduće Nastavno-sportske dvorane u Marijancima, koja raste na lokaciji uz Područnu školu Marijanci. Povoljni vremenski uvjeti tijekom zimskih mjeseci omogućili su nesmetano izvođenje građevinskih radova, pa su nakon završetka zemljanih radova već uznapredovali radovi na postavljanju temelja.

Dvorana će biti površine 673 četvornih metara, a u prizemlju će biti smješteni hodnik, dvije svlačionice, ured učitelja sa zasebnim sanitarnim čvorovima, sanitarni čvorovi za osobe s invaliditetom, spremište sportske opreme, prostor za rekuperator te spremište za materijal i opremu za održavanje. Dvorana će imati i kat – galeriju, što je nadstandard, a vrijednost cijelog ovog projekta kojeg financira Osječko-baranjska županija, procijenjena je na 5,3 milijuna kuna. Radovi bi trebali biti završeni do konca slijedeće godine.

Valja podsjetiti da je za isti projekt zamjenik osječko-baranjskog župana Goran Ivanović, posljednjih dana prošle godine potpisao Ugovor za izgradnju s izvođačem radova, tvrtkom Zuber Višnjevac, koja je na javnom pozivu dala najpovoljniju ponudu. Buduća nastavno-sportska dvorana u Marijancima, sa školom i igralištem tvorit će jedinstveni odgojno-obrazovni kompleks kakav Općina Marijanci već dugo planira i priželjkuje.

POTPISAN UGOVOR ZA IZGRADNJU SPORTSKE DOVRANE U MARIJANCIMA!

Nakon gradnje nove zgrade i igrališta Područne škole u Marijancima, Osječko-baranjska županija kao osnivač ove škole, koja djeluje u sklopu OŠ “Matija Gubec” Magadenovac, najavila je i gradnju dvorane, a na sam Badnjak potpisanim ugovorom taj je projekt dobio i rok. Naime, zamjenik župana Goran Ivanović potpisao je Ugovor za izgradnju nastavno-sportske dvorane u Marijancima s izvođačem radova, tvrtkom Zuber Višnjevac, koja je na javnom pozivu dala najpovoljniju ponudu. Ugovor je vrijedan 5,3 milijuna kuna, s rokom izvršenja od dvije godine. “I ova investicija dokazuje stalno poboljšanje standarda i infrastrukture u školstvu naše županije. Želimo ravnomjeran razvoj svih dijelova županije, pa je u tom cilju važno investirati i u infrastrukturu u manjim mjestima”, rekao je Ivanović.

Treba reći kako je u studenome ove godine završena javna nabava po kojoj je predviđena gradnja jednodijelne nastavno-sportske dvorane u Marijancima, koja će sa školom i igralištem tvoriti jedinstven odgojno-obrazovni kompleks. Dvorana će biti površine 673 četvornih metara, a u prizemlju će biti smješteni hodnik, dvije svlačionice, ured učitelja sa zasebnim sanitarnim čvorovima, sanitarni čvorovi za osobe s invaliditetom, spremište sportske opreme, prostor za rekuperator te spremište za materijal i opremu za održavanje. Dvorana će imati i kat – galeriju, što je nadstandard. Nastavak je to realizacije projekta Osječko-baranjske županije, odnosno gradnje novog objekta OŠ “Matija Gubec” Magadenovac za osmogodišnju Područnu školu Marijanci prema zahtjevu škole i Općine Marijanci još iz 2009. godine. Gradnja školske zgrade i igrališta završena je 2013. godine kao 1. faza projekta u vrijednosti 5.201.512 kuna za izgradnju i opremanje zgrade škole. Za 2. fazu, nastavno-sportsku dvoranu, novelirana je projektna dokumentacija i u svibnju 2019. ishođena građevinska dozvola.

PODRUČNA OSMOGODIŠNJA OSNOVNA ŠKOLA ZAPOČELA SA RADOM U MARIJANCIMA!

04. rujna 2017. godine može se smatrati gotovo povijesnim danom za školstvo na području Općine Marijanci. Naime sa prvim zvonom nove školske godine 2017./2018. započela je sa radom novoizgrađena područna osmogodišnja škola u Marijancima. Novu i u svakom pogledu modernu školu pohađa 104 učenika iz naselja Marijanci, Kunišinci, Čamagajevci i Radikovci a prvog dana srdačno ih je pozdravio i zaželio im puno uspjeha u školskoj godini načelnik Općine Marijanci Darko Dorkić. Ovom prilikom svakom učeniku uručen je komplet knjiga i bilježnica što je i dio projekta kojim je Općina Marijanci financirala nabavku knjiga i bilježnica za sve učenike sa područja Općine Marijanci pri čemu je za ovu potrebu iz općinskog proračuna izdvojeno oko 120.000,00 kuna. Ipak ovo je samo dio izdvajanja Općine Marijanci za pomoć djeci i mladima u obrazovanju te svakako treba napomenuti da je u 2017. godini Općina Marijanci osigurala 275.000,00 kuna za rad dječjih vrtića u Marijancima i Črnkovcima odnosno kroz ove institucije osigurala predškolski odgoj za sve buduće učenika sa svoga područja. Također, u 2017. godini isplaćene su pomoći za sufinanciranje učeničkih domova srednjoškolcima koji stanuju u mjestu školovanja u iznosu 2.200,00 kuna po učeniku te je za ovu pomoć isplaćeno ukupno 47.300 kuna. Kao i prijašnjih godina i ove godine osigurano je 70.000,00 kuna za sufinanciranje autobusnih mjesečnih karata za srednjoškolce te je svim studentima za akademsku godinu 2016./2017. isplaćena jednokratna pomoć za studiranje u iznosu 5.000,00 kuna po studentu odnosno ukupno 80.000,00 kuna. Sva ova izdvajanja koja su u 2017. godini dosegla gotovo 600.000,00 kuna govore u prilog tome da je Općina Marijanci poseban fokus usmjerila na djecu i mlade.

Područna škola u Čamagajevcima

U nedostatku Spomenice i pisanih podataka, za ovaj je osvrt korišteno usmeno kazivanje mještana. Podaci o prijašnjoj zgradi škole nisu poznati jer je se kazivači nisu sjećali, a postojeća je zgrada izgrađena na mjestu stare škole 1928. godine. Kroz PO Čamagajevci prošao je velik broj učitelja koji su radili u dvama kombiniranim odjeljenjima, a kasnije, osamdesetih godina, zbog smanjivanja broja djece, radi se u samo jednom odjeljenju. Najduže razdoblje radnog vijeka provedeno u ovoj školi odradile su učiteljice Jelka Mazalovska, Zora Češić i Sofija Mašić. Stanovale su u školskom stanu i ovdje dočekale umirovljenje. U rujnu 1999. godine Sofija Mašić odlazi u mirovinu, a na njezino mjesto dolazi učiteljica Snježana Jung koja svakodnevno putuje iz Petrijevaca.

Škola je danas opremljena TV-prijemnikom, video rekorderom i računalom što omogućava suvremeniji nastavni proces, a peć na drva zamijenjena je u siječnju 2003. godine plinskim pećima. Čini se da je škola jedino mjesto koje pruža neke kulturne sadržaje. Prigodne priredbe se organiziraju za cijelo selo, a to su: podjela darova sa Svetim Nikolom i Krampusom, Božićna priredba, obilazak sela maskirane dječje pokladne povorke i Završna školska priredba koju posjećuju i poznanici i rođaci djece iz susjednih mjesta. To su događaji kada se okupljanju i stari i mladi. Na taj se način bar malo nadomjesti nedostatak kulturnih sadržaja u selu na veliku radost stanovnika sela i svih učenika. Po mišljenju Ministarstva prosvjete, ovako male škole nisu rentabilne, ali one su centar događanja i tako bar donekle sprječavaju iseljavanje mladih.

Jedinstvene subvencionirane cijene učeničkih i studentskih mjesečnih autobusnih karata iznosit će na sljedećim relacijama:

  • 450,00 kuna za relacije: Čamagajevci-Donji Miholjac, Črnkovci-Donji Miholjac, Črnkovci-Valpovo, Kunišinci-Donji Miholjac, Marijanci-Donji Miholjac te Marijanci-Valpovo;
  • 580,00 kuna za relacije: Čamagajevci-Našice, Črnkovci-Osijek, Črnkovci-Višnjevac i Marijanci-Osijek.

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Arhiva članaka

PORTAL OTVORENIH PODATAKA

Skip to content