Škola

Područna škola u Marijancima

Škola u Marijancima utemeljena je 1823. godine. U Spomenici ove škole (1864.) detaljno je opisan prisup prema “nevaljalim” učenicima:

Ako bi se pako na djetetu tvrdoglavost pokazala, ponajprije će učitelj nezadovoljstvo svoje prema takovim tvrdoglavcem pokazati zatim opomenuti i ukoriti, napokon sjedenjem na samotnoj klupi kazniti te, samo onda ako se diete nikojim drugim načinom ukoriti nebi dalo, kaznit će diete lahkom tjelesnom kaznom…”

Učitelje su plaćali roditelji, a njihove su plaće ovako izgledale:

  • u novcu (for.): 38
  • žita (mirova): 45
  • kukuruza (mirova): 20
  • siena (porcija): 350
  • drva (hvati): 12

1907. zabilježena je epidemija “škrleta” u selu kada je mnogo djece umrlo. U Spomenici je zabilježeno da je ista bolest harala i u Kunišincima, Čamagajevcima i dalje. 1909. godine u selu je izbila panika zbog “Halejevog kometa” koji će izazvati “sudnji dan”. Mnoštvo seljana izašlo je na ulice i pratilo nebo. Velika pobuna školskog osoblja prema tadašnjem općinskom načelniku iskazana je u Spomenici u kojoj se napominje kako načelnik nije htio školi nabaviti pčele iako posjeduju pčelinjak, a sebi je dao izraditit pčelinjak i nabavio si pčele. 1914. godine vrijedne učenice ove škole dale su svoj doprinos ratnim prilikama tako što su isplele 15 komada kapa, 16 rukavica i 16 dokoljenica za vojsku. Životni je standard uslijed ratnih prilika pao “pa se je u školske djece viđao kukuruzni kruh”.
1933. godine roditeljima je prijetio zatvor od 10 dana ako svojoj djeci ne kupe pisaći pribor, a plaćali su globu ako nisu djecu slali u školu! 1957. godine škola u Marijancima postaje osmogodišnja. Osim osnovnih predmeta: hrvatskog jezika, matematika, zemljopisa, povijesti, fizičkog odgoja, postojali su i predmeti društveni i moralni odgoj, pjevanje, crtanje, ručni rad i slobodne aktivnosti. Broja učenika u školi bio je 254, a nastavnika 12.

PODRUČNA OSMOGODIŠNJA OSNOVNA ŠKOLA ZAPOČELA SA RADOM U MARIJANCIMA!

04. rujna 2017. godine može se smatrati gotovo povijesnim danom za školstvo na području Općine Marijanci. Naime sa prvim zvonom nove školske godine 2017./2018. započela je sa radom novoizgrađena područna osmogodišnja škola u Marijancima. Novu i u svakom pogledu modernu školu pohađa 104 učenika iz naselja Marijanci, Kunišinci, Čamagajevci i Radikovci a prvog dana srdačno ih je pozdravio i zaželio im puno uspjeha u školskoj godini načelnik Općine Marijanci Darko Dorkić. Ovom prilikom svakom učeniku uručen je komplet knjiga i bilježnica što je i dio projekta kojim je Općina Marijanci financirala nabavku knjiga i bilježnica za sve učenike sa područja Općine Marijanci pri čemu je za ovu potrebu iz općinskog proračuna izdvojeno oko 120.000,00 kuna. Ipak ovo je samo dio izdvajanja Općine Marijanci za pomoć djeci i mladima u obrazovanju te svakako treba napomenuti da je u 2017. godini Općina Marijanci osigurala 275.000,00 kuna za rad dječjih vrtića u Marijancima i Črnkovcima odnosno kroz ove institucije osigurala predškolski odgoj za sve buduće učenika sa svoga područja. Također, u 2017. godini isplaćene su pomoći za sufinanciranje učeničkih domova srednjoškolcima koji stanuju u mjestu školovanja u iznosu 2.200,00 kuna po učeniku te je za ovu pomoć isplaćeno ukupno 47.300 kuna. Kao i prijašnjih godina i ove godine osigurano je 70.000,00 kuna za sufinanciranje autobusnih mjesečnih karata za srednjoškolce te je svim studentima za akademsku godinu 2016./2017. isplaćena jednokratna pomoć za studiranje u iznosu 5.000,00 kuna po studentu odnosno ukupno 80.000,00 kuna. Sva ova izdvajanja koja su u 2017. godini dosegla gotovo 600.000,00 kuna govore u prilog tome da je Općina Marijanci poseban fokus usmjerila na djecu i mlade.

Područna škola u Čamagajevcima

U nedostatku Spomenice i pisanih podataka, za ovaj je osvrt korišteno usmeno kazivanje mještana. Podaci o prijašnjoj zgradi škole nisu poznati jer je se kazivači nisu sjećali, a postojeća je zgrada izgrađena na mjestu stare škole 1928. godine. Kroz PO Čamagajevci prošao je velik broj učitelja koji su radili u dvama kombiniranim odjeljenjima, a kasnije, osamdesetih godina, zbog smanjivanja broja djece, radi se u samo jednom odjeljenju. Najduže razdoblje radnog vijeka provedeno u ovoj školi odradile su učiteljice Jelka Mazalovska, Zora Češić i Sofija Mašić. Stanovale su u školskom stanu i ovdje dočekale umirovljenje. U rujnu 1999. godine Sofija Mašić odlazi u mirovinu, a na njezino mjesto dolazi učiteljica Snježana Jung koja svakodnevno putuje iz Petrijevaca.

Škola je danas opremljena TV-prijemnikom, video rekorderom i računalom što omogućava suvremeniji nastavni proces, a peć na drva zamijenjena je u siječnju 2003. godine plinskim pećima. Čini se da je škola jedino mjesto koje pruža neke kulturne sadržaje. Prigodne priredbe se organiziraju za cijelo selo, a to su: podjela darova sa Svetim Nikolom i Krampusom, Božićna priredba, obilazak sela maskirane dječje pokladne povorke i Završna školska priredba koju posjećuju i poznanici i rođaci djece iz susjednih mjesta. To su događaji kada se okupljanju i stari i mladi. Na taj se način bar malo nadomjesti nedostatak kulturnih sadržaja u selu na veliku radost stanovnika sela i svih učenika. Po mišljenju Ministarstva prosvjete, ovako male škole nisu rentabilne, ali one su centar događanja i tako bar donekle sprječavaju iseljavanje mladih.

 

Jedinstvene subvencionirane cijene učeničkih i studentskih mjesečnih autobusnih karata iznosit će na sljedećim relacijama:

  • 450,00 kuna za relacije: Čamagajevci-Donji Miholjac, Črnkovci-Donji Miholjac, Črnkovci-Valpovo, Kunišinci-Donji Miholjac, Marijanci-Donji Miholjac te Marijanci-Valpovo;
  • 580,00 kuna za relacije: Čamagajevci-Našice, Črnkovci-Osijek, Črnkovci-Višnjevac i Marijanci-Osijek.