Home » U BELIŠĆU SVEČANO OZNAČEN POČETAK RADOVA NA IZGRADNJI UREĐAJA ZA PROČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA

Prijedlozi i pitanja

Poštovani posjetitelji,
ukoliko imate kakvih prijedloga ili pitanja vezanih za Web stranice ili Općinu Marijanci bilo bi nam drago da ih podijelite s nama te Vas molimo da ih šaljete putem kontakt obrasca.

U BELIŠĆU SVEČANO OZNAČEN POČETAK RADOVA NA IZGRADNJI UREĐAJA ZA PROČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA

Dugoročno i kvalitetno rješenje za problem otpadnih voda

U Belišću je u u srijedu 12.listopada simboličnim polaganjem povelje – kamena temeljca na prigodnoj svečanosti u ulici A.G.Matoša, službeno označen početak radova na izgradnji Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Belišće vrijednog 55.892.938 kuna bez PDV-a. Ovo je ujedno i pojedinačno financijski najvrijedniji dio investicije u sklopu EU projekta “Projekt vodoopskrbe i odvodnje Valpovo – Belišće” koja se odnosi na Grad Belišće. Radovi na ovom projektu trebali bi se završiti do ljeta 2024.godine.

Kamen temeljac zajednički su položili generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, predsjednica Skupštine Osječko-baranjske županije i izaslanica župana Osječko-baranjske županije Ivana Bagarić, zastupnik u Hrvatskom Saboru Goran Ivanović te zamjenica gradonačelnika Belišća, Ljerka Vučković. Uz njih svečanosti su nazočili i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, čelnici susjednih gradova i općina, među kojima i načelnik Općine Marijanci Darko Dorkić, predstavnici investitora, izvođača radova, nadzora, javne uprave i drugi uzvanici.

“Investicija čijem početku danas svjedočimo dio je velikog EU Projekta vodoopskrbe i odvodnje Valpovo-Belišće čiji je nositelj Dvorac d.o.o. iz Valpova, a partner u projektu je Hidrobel d.o.o. iz Belišća, kao i gradovi Valpovo i Belišće te općine Bizovac, Koška, Marijanci i Petrijevci. Projekt se najvećim dijelom financira iz Kohezijskog fonda EU-a, Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014-2020., dok nacionalnu komponentu osiguravaju Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode, te isporučitelji vodnih usluga Dvorac d.o.o. i Hidrobel d.o.o.

Ukupna vrijednost Projekta iznosi 271.578.968 kuna dok dio koji se odnosi na Grad Belišće iznosi 93.192.612,17 kuna,” istaknuto je na svečanosti na kojem su posebne zahvale upućene resornom Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskim vodama na suradnji i podršci koju su pružili u realizaciji ovog projekta, te Osječko-baranjskoj županiji na potpori.

Blagoslov kamena temeljca i gradilišta predvodio je fra Mirko Mišković, župni i samostanski vikar Župe Svetog Josipa Radnika Belišće.

Prvi čovjek Hrvatskih voda Zoran Đurković, konstatirao je na svečanosti kako će ovaj iznimno važan Projekt vodoopskrbe i odvodnje na kraju najvjerovatnije završiti s 386 milijuna kuna, a Vlada RH je pridodala još određeni dio sredstava s obzirom na eskalaciju i povećanje cijena radova tako da je ukupna financijska konstrukcija zatvorena. Budući tzv.UPOV Belišće III stupnja prihvaćat će gotovo 24.200 ekvivalent stanovnika otpadnih voda i zbrinuti sve otpadne vode s područja Belišća, Valpova i drugih manjih naselja koja se nalaze u okolici što će značajno poboljšati, unaprijediti i osigurati za buduće generacije čistoću rijeke Drave. Sedamdeset posto od ukupnog iznosa ovog projekta osigurano iz sredstava EU, a 13 posto je iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskih voda, a tek 4 posto je lokalna komponenta koja će dosegnuti oko 15-ak milijuna kuna. To znači da će Vlada RH za ovaj projekt osigurati 80 ili 90 milijuna kuna, a više od 200 milijuna kuna doći će iz EU.

“No, kada se sagledaju i one druge važne brojke, osim zbrinjavanja ukupnog onečišćenja otpadnih voda na ovom području, imat ćemo i 3.500 novih priključaka za kuće koje nisu spojene na kanalizacijski sustav, odnosno čak 10.000 stanovnika ovog područja bit će priključeno na javni sustav odvodnje što će značiti i zdraviji i kvalitetniji život građana, ali i jamčiti mogućnost gospodarskog razvitka ovog područja, jer bez infrastrukture nema razvoja”, kazao je u Belišću Đuroković. Drugi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda predviđen je u Petrijevcima za drugi dio manjih naselja. Za taj uređaj se još nije došlo do potrebnih dozvola i kad to uslijedi i za taj uređaj uskoro bi se trebao položiti kamen temeljac.

Zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković rekla je u pozdravnom govoru da je za Belišće ovaj kamen temeljac i početak radova na Uređaju za pročišćavanje otpadnih voda itekako značajan.

“Osim što je pojedinačno za nas on financijski najveći, njegovu financijsku vrijednost daleko nadmašuje ona društvena vrijednost koja znači podizanje komunalnog standarda na višu razinu, koja znači doprinos zaštiti okoliša i očuvanju naše rijeke Drave, a time i poboljšanje uvjeta života na području našeg grada, ali i puno šire”, naglasila je zamjenica Vučković poručivši da je s aspekta Belišća ova investicija veća od 55 milijuna kuna za Grad velika i izuzetno važna, pogotovo kada je riječ o ovakvoj građevini koja rješava tako puno problema: od doprinosa zaštiti okoliša kojom čuvamo našu rijeku Dravu i istovremeno pridonosi kvaliteti života i podizanju standarda naših sugrađana. U konačnici sve bi to trebalo osigurati bolje i kvalitetnije uvjete života za nas i za generacije koje dolaze iza nas.

“Ovo je velika investicija u okviru velikog projekta. Puno ljudi je angažirano u njemu koji su dali sve od sebe, a posebno ponovo ističem zahvale Hrvatskim vodama i gospodinu Zoranu Đurokoviću i Davoru Vukmiriću, VGO Osijek na čelu s direktorom Željkom Kovačevićem, gospođi Elizabeti Kos iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te svima drugima koji su se iznimno angažirali da projekt dođe do sadašnjeg trenutka. Bilo je puno poteškoća i izazova i doista smo sretni što se nalazimo u ovoj fazi projekta i iznimno zahvalni i Hrvatskoj Vladi koja je osigurala velika sredstva za ovaj projekt kako bi se uz novac iz EU ovaj projekt mogao privesti kraju te Osječko-baranjskoj županiji.

Saborski zastupnik Goran Ivanović nazvao je ovo povijesnim projektom aglomeracije Valpovštine vrijednim više 350 milijuna kuna i dodao da u povijesti ove mikroregije nije bilo većeg projekta, a predsjednica Županijske Skupštine Ivana Bagarić dodala je kako pozdravlja svaki novi projekt na području županije, a posebno ovako veliki projekt koji se s više od 70 posto iznosa sufinancira novcem EU i u kojem je velikim dijelom sudjelovala i Vlada RH.

Arhiva članaka

PORTAL OTVORENIH PODATAKA

Skip to content