Home » KUD “SLAVONSKA VILA” MARIJANCI – KUNIŠINCI PROSLAVIO 30. ROĐENDAN

Prijedlozi i pitanja

Poštovani posjetitelji,
ukoliko imate kakvih prijedloga ili pitanja vezanih za Web stranice ili Općinu Marijanci bilo bi nam drago da ih podijelite s nama te Vas molimo da ih šaljete putem kontakt obrasca.

KUD “SLAVONSKA VILA” MARIJANCI – KUNIŠINCI PROSLAVIO 30. ROĐENDAN

Društvo koje desetljećima obogaćuje kulturni život u Općini

Ove godine navršava se punih 30 godina otkako je osnovano KUD “Slavonska vila” Marijanci – Kunišinci. Nadaleko poznata kulturna udruga s radom je započela svega godinu dana nakon konstituiranja Općine Marijanci, a uz tadašnjeg načelnika Općine Šimu Marksera, inicijatori i pokretači njegova osnivanja bili su još nekolicina zaljubljenika u foklornu tradiciju iz Marijanaca i Kunišinaca koji su se među mnogim uzvanicima okupili u subotu 18. svibnja u Društvenom domu u Marijancima, kako bi proslavili ovu važnu obljetnicu.
Čast da otvore svečanost pripala je najmlađim članovima KUD-a koji su izveli zanimljivu predstavu pod nazivom “Zaruke u Marijancima”, dok je o radu i djelovanju KUD-a u proteklim desetljećima i aktualnoj situaciji u društvu govorio njegov dugogodišnji predsjednik Darko Alšić. Obraćajući se nazočnima, predsjednik Alšić koji je na čelu KUD-a već punih 18 godina, podsjetio je na njegove nimalo lagane početke, te bezgranični trud i ljubav koji su žitelji ova dva naselja uložili kako bi oživjeli staru tradiciju, pjesmu i plesove te običaje kroz djelovanje KUD-a. Društvo koje je započelo s tamburaškom i folklornom sekcijom te sekcijom koja se bavila izradom ručnih radova, okupljalo je entuzijaste različitih dobnih skupina, te unatoč fluktuaciji članstva tijekom desetljeća i usponima i padovima, kontinuirano je promicalo tradicijsko naslijeđe svoga kraja te ostalo konstanta koja već desetljećima obogaćuje kulturni život u svojoj Općini. Pokretači su i organizatori sada već tradicionalne manifestacije “Kolo na čimenu”, Adventa u Marijancima, Tamburaške smotre “Di tambura svira”, Božićnog programa u suradnji s Dječjim vrtićem, a inicijatori su i postavljanja božićnih jaslica u središtu mjesta te uskršnjeg gnijezda, kao i Fišijade u povodu Dana Općine Marijanci. Pjevanjem i muziciranjem uveličavaju svake godine misu ponoćku u crkvi u Marijancima, iza sebe imaju brojna gostovanja na manifestacijama u Hrvatskoj i inozemstvu, ali i vlastitu himnu “Na čimenu kad zaigra kolo”. Sustavnom brigom za nošnje i instrumente te podmlađivanjem članstva u KUD-u koji trenutačno broji 40 aktivnih i 30 podupirajućih članova, nastoje prenijeti tradicijsko naslijeđe na nove generacije i u budućnosti.
Trideseti rođendan KUD-u “Slavonska vila” na svečanosti je uz predstavnika udruga Općine Marijanci Kristijana Ovčarića, čestitao i načelnik Općine Marijanci, Darko Dorkić. Uz zahvale pokretačima inicijative za osnivanjem KUD-a prije 30 godina, načelnik je pohvalio i sve entuzijaste tijekom godina uz čiji angažman je rad KUD-a potpuniji, a kulturni život Općine sadržajniji. I u godinama koje dolaze obećao je svesrsnu pomoć Općine u radu te poželio nastavak podmlađivanja i uspješnog rada KUD-a koji će nastaviti pronositi ime Marijanaca i Kunišinaca u Hrvatskoj i izvan njezinih granica.
Velika obljetnica bila je i prigoda za posebne zahvale sponzorima i medijskim pokroviteljima te dodjelu Zlatne plakete koja je uručena Općini Marijanci, Farmi “Salaš” Marijanci te Radiju Donji Miholjac. Zahvalnice su uručene i općinskim udrugama: DVD Marijanci, DVD Kunišinci, NK Hajduk Marijanci,Udruzi mladih “Strug” Marijanci, ŠRD “Plosna” Marijanci Kunišinci, OŠ “Matija Gubec” Magadenovac i Područnoj školi Marijanci, Dječjem vrtiću Pinokio Marijanci, Župi Svetog Petra i Pavla Marijanci i Općini Magadenovac. Na poseban način zahvalilo se i članovima i podupirateljima KUD-a, koji su tijekom desetljeća pridonijeli radu i napretku društva.

Arhiva članaka

PORTAL OTVORENIH PODATAKA

Skip to content