Škola

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine na području Općine Marijanci bilo je 535-ero djece mlađe od 15 godina iz čega je lako uvidjeti problem nedostatka adekvatne obrazovne institucije na ovom prostoru a u smislu osmogodišnje osnovne škole. Ipak sustav obrazovanja se odvija na razini tri područne škole, od 1.-4. razreda u Marijancima, Črnkovcima i Čamagajevcima. Učenici od 5.-8. razreda putuju u matične škole u Magadenovac odnosno Podravske Podgajce.

Područna škola u Marijancima

Škola u Marijancima utemeljena je 1823. godine. U Spomenici ove škole (1864.) detaljno je opisan prisup prema “nevaljalim” učenicima:

Ako bi se pako na djetetu tvrdoglavost pokazala, ponajprije će učitelj nezadovoljstvo svoje prema takovim tvrdoglavcem pokazati zatim opomenuti i ukoriti, napokon sjedenjem na samotnoj klupi kazniti te, samo onda ako se diete nikojim drugim načinom ukoriti nebi dalo, kaznit će diete lahkom tjelesnom kaznom…”

Učitelje su plaćali roditelji, a njihove su plaće ovako izgledale:

  • u novcu (for.): 38
  • žita (mirova): 45
  • kukuruza (mirova): 20
  • siena (porcija): 350
  • drva (hvati): 12

1907. zabilježena je epidemija “škrleta” u selu kada je mnogo djece umrlo. U Spomenici je zabilježeno da je ista bolest harala i u Kunišincima, Čamagajevcima i dalje. 1909. godine u selu je izbila panika zbog “Halejevog kometa” koji će izazvati “sudnji dan”. Mnoštvo seljana izašlo je na ulice i pratilo nebo. Velika pobuna školskog osoblja prema tadašnjem općinskom načelniku iskazana je u Spomenici u kojoj se napominje kako načelnik nije htio školi nabaviti pčele iako posjeduju pčelinjak, a sebi je dao izraditit pčelinjak i nabavio si pčele. 1914. godine vrijedne učenice ove škole dale su svoj doprinos ratnim prilikama tako što su isplele 15 komada kapa, 16 rukavica i 16 dokoljenica za vojsku. Životni je standard uslijed ratnih prilika pao “pa se je u školske djece viđao kukuruzni kruh”.
1933. godine roditeljima je prijetio zatvor od 10 dana ako svojoj djeci ne kupe pisaći pribor, a plaćali su globu ako nisu djecu slali u školu! 1957. godine škola u Marijancima postaje osmogodišnja. Osim osnovnih predmeta: hrvatskog jezika, matematika, zemljopisa, povijesti, fizičkog odgoja, postojali su i predmeti društveni i moralni odgoj, pjevanje, crtanje, ručni rad i slobodne aktivnosti. Broja učenika u školi bio je 254, a nastavnika 12.

Područna škola u Čamagajevcima

U nedostatku Spomenice i pisanih podataka, za ovaj je osvrt korišteno usmeno kazivanje mještana. Podaci o prijašnjoj zgradi škole nisu poznati jer je se kazivači nisu sjećali, a postojeća je zgrada izgrađena na mjestu stare škole 1928. godine. Kroz PO Čamagajevci prošao je velik broj učitelja koji su radili u dvama kombiniranim odjeljenjima, a kasnije, osamdesetih godina, zbog smanjivanja broja djece, radi se u samo jednom odjeljenju. Najduže razdoblje radnog vijeka provedeno u ovoj školi odradile su učiteljice Jelka Mazalovska, Zora Češić i Sofija Mašić. Stanovale su u školskom stanu i ovdje dočekale umirovljenje. U rujnu 1999. godine Sofija Mašić odlazi u mirovinu, a na njezino mjesto dolazi učiteljica Snježana Jung koja svakodnevno putuje iz Petrijevaca.

Škola je danas opremljena TV-prijemnikom, video rekorderom i računalom što omogućava suvremeniji nastavni proces, a peć na drva zamijenjena je u siječnju 2003. godine plinskim pećima. Čini se da je škola jedino mjesto koje pruža neke kulturne sadržaje. Prigodne priredbe se organiziraju za cijelo selo, a to su: podjela darova sa Svetim Nikolom i Krampusom, Božićna priredba, obilazak sela maskirane dječje pokladne povorke i Završna školska priredba koju posjećuju i poznanici i rođaci djece iz susjednih mjesta. To su događaji kada se okupljanju i stari i mladi. Na taj se način bar malo nadomjesti nedostatak kulturnih sadržaja u selu na veliku radost stanovnika sela i svih učenika. Po mišljenju Ministarstva prosvjete, ovako male škole nisu rentabilne, ali one su centar događanja i tako bar donekle sprječavaju iseljavanje mladih.

 

Jedinstvene subvencionirane cijene učeničkih i studentskih mjesečnih autobusnih karata iznosit će na sljedećim relacijama:

  • 450,00 kuna za relacije: Čamagajevci-Donji Miholjac, Črnkovci-Donji Miholjac, Črnkovci-Valpovo, Kunišinci-Donji Miholjac, Marijanci-Donji Miholjac te Marijanci-Valpovo;
  • 580,00 kuna za relacije: Čamagajevci-Našice, Črnkovci-Osijek, Črnkovci-Višnjevac i Marijanci-Osijek.