Home » Naselja » Črnkovci

Prijedlozi i pitanja

Poštovani posjetitelji,
ukoliko imate kakvih prijedloga ili pitanja vezanih za Web stranice ili Općinu Marijanci bilo bi nam drago da ih podijelite s nama te Vas molimo da ih šaljete putem kontakt obrasca.

Črnkovci

Drugo po veličini naselje u Općini koje u 270 kućanstava broji 823 stanovnika. Smješteno na sjevero-istoku Općine i leži na rijeci Karašici. Naselje velikog gospodarskog potencijala zbog Poduzetničke zone Črnkovci koja ondje djeluje te nekoliko velikih svinjogojskih farmi koje su smještene izvan sela u blizini rijeke Drave.

Od udruga u selu djeluje NK Mladost, DVD Črnkovci, ŠRD Smuđ te novoosnovana udruga mladih. Vjernici naselja Črnkovci pripadaju župi Podravski Podgajci. U selu postoji novosagrađena crkva sv. Lovre u ulici K.A Stepinca. Ujedno je to i zaštitnik naselja odnosno crkveni god koji se slavi na 10. kolovoza. Više od 90% stanovnika je rimokatoličke vjeroispovijesti.

ADVENT U ČRNKOVCIMA

Vrijeme druženja i darivanja

Udruga Črnkovci mještani, DVD Črnkovci i NK Mladost Črnkovci, zajednički su organizirali manifestaciju pod nazivom 1.Advent u Črnkovcima. Manifestacija je to koju su njezini inicijatori zamislili kao novu priliku za druženje mještana u predblagdanskom vremenu, a sva zarada koja se bude prikupila tijekom vremena Adventa, usmjerit će se za kupovinu poklona koji će se za blagdan Božića dijeliti djeci iz sela vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta. Od prve nedjelje Adventa pa do njegovog završetka, svaki vikend (subote i nedjelje) od 18 sati rezervirane su za druženja uz peciva i kolače te tople napitke, dok će se posljednje nedjelje Došašća (18.prosinca) u 18 sati upriličiti dolazak Djeda Božićnjaka koji će darivati djecu. Organizatori su iznimno zadovoljni odazivom mještana na organizirana druženja i nadaju se da će ovaj oblik predblagdanskog okupljanja postati tradicija. GALERIJA

PREDSTAVLJENO IDEJNO RJEŠENJE BUDUĆEG VRTIĆA U ČRNKOVCIMA

Odlukom Općinskog vijeća Marijanci o suglasnosti za provedbu ulaganja u projekt „Izgradnja dječjeg vrtića Črnkovci“, na području Općine i službeno je započeo još jedan veliki projekt na koji stanovnici Črnkovaca čekaju već dugo vremena – izgradnja novog Područnog vrtića u Črnkovcima.

Kako bilo naglašeno ovom prigodom, provedba ulaganja u Projekt je predviđen za nominiranje na Fondove Eurospke unije za predstojeće financijsko razdoblje. Idejno rješenje budućeg vrtića izradila je tvrtka Valenčak d.o.o. iz Našica, a ono je prezentirano i općinskim vijećnicima.

Riječ je o modernom objektu neto površine 355 četvornih metara unutrašnjeg prostora s vanjskim prostorom od oko 120 četvornih metara. Njegov projektant, Tomislav Miđić, zgradu vrtića je zamislio i projektirao kao prizemnicu razvedenog tlocrtnog oblika kako bi u što je moguće većoj mjeri iskoristila pogodno prirodno osvijetljenje i orijentaciju na svojoj građevnoj čestici. Zgrada će sadržavati dvije skupne sobe sa zajedničkom garderobom i sanitarnim čvorom gdje je moguće smjestiti maksimalno po 20 djece. Ulazni prostor je vezan direktno na višenamjenski hol koji je zamišljen kao prostor za dječje fizičke aktivnosti te povremene priredbe. Servisni prostori zgrade vezani su za hodnik koji vodi do servisnog ulaza, a sadrže čajnu kuhinju sa spremištem te prostore za odgajatelje i pomoćno osoblje.

Vanjski prostori su izvedeni kao terase s oblogom od drvenih dasaka na aluminijskoj potkonstrukciji i gumenom sigurnosnom oblogom, a dio terase je natkriven. Ostatak čestice je ozelenjen travnatom površinom s izdvojenim otocima za igru s podlogom od reciklirane gume da bi se spriječile eventualne ozljede uslijed padova. Sva igrala na njoj moraju zadovoljiti norme koje propisuju sigurnost u korištenju.

Valja dodati da je prostor kojeg će koristiti djeca u potpunosti ograđen: prema ulici i susjedima bit će to žičanom panelnom ogradom te s unutarnje strane zelenom zimzelenom ogradom. Također je zasebnom ogradom odvojen prostor postojeće trafostanice. Budući vrtić bit će i energetsko visokoučinkovita zgrada kako bi troškovi energenata bili što manji, a i svojom estetikom će biti prilagođena za boravak najmlađeg uzrasta u njoj.

ZAPOČELA GRADNJA KANALIZACIJE U ČRNKOVCIMA

Bageri, rovokopači i druga građevinska mehanizacija koja proteklih dana intenzivno radi uz dionicu ceste od Gata do Črnkovaca, najbolja je potvrda da se i na području Općine Marijanci počeo realizirati dugoočekivani projekt – izgradnja kanalizacijske mreže u naselju Črnkovci.

Direktorica Hidrobela d.o.o. Belišće Lidija Gavrić, izvijestila je kako je riječ o radovima koji su tek započeli te da se trenutačno radi tlačni cjevovod od Gata do Črnkovaca kojim bi se naselje Črnkovci u budućnosti trebalo spojiti na cjevovod u Gatu. „Ukoliko to vremenske prilike budu dopustile, do kraja ove godine u planu nam je završiti cjevovod na dijelu od ulaza u Črnkovce do mlina, odnosno do 1.crpne stanice“ kazala je Gavrić o jednom segmentu projekta FASEP kojeg mnogi već nazivaju „projektom stoljeća“ na ovim prostorima, a kojim će biti obuhvaćena i marijanačka općina.

Kad je pak riječ o izgradnji kanalizacijske mreže u Črnkovcima koja će se najintenzivnije raditi u prvom dijelu iduće godine, valja podsjetiti da je 20.siječnja ove godine službeno potpisan Ugovor između Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Hidrobela d.o.o. o dobivanju potpore za projekt „Sanitarno-fekalna kanalizacija naselja Črnkovci „ kroz mjeru M07,podmjera 7.2 „ Ulaganje u izradu, poboljšanje ili proširenje svih vrsta male infrastrukture, uključujući ulaganja u obnovljive izvore energije i uštedu energije“ – provedba tipa operacije 7.2.1.“ Ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda“ iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014 -2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 7 milijuna kuna, a rok za završetak radova je 12 mjeseci od potpisivanja Ugovora s najpovoljnijim izvođačima.

I žitelji naselja Marijanci i Kunišinci nestrpljivo čekaju kraj ove ili početak iduće godine kada bi se u funkciju trebala staviti kanalizacijska mreža koja je u njihovim mjestima već izgrađena te se priključiti na spojni cjevovod Gat – Belišće sa crpnim stanicama. Za ovu grupu radova je ugovor bio potpisan u rujnu prošle godine sa Zajednicom ponuditelja Odvodnja d.d.Darda i Osijek – Koteks, ukupne vrijednosti više od 6,5 milijuna kuna.

Do sada je izvedeno svih 4,5 kilometra tlačnog cjevovoda i u tijeku su završni radovi na Crpnoj stanici nakon čega će biti održan tehnički pregled i dobivena uporabna dozvola. Planirani radovi su se malo odužili uslijed nastale epidemiološke situacije, ali privode se kraju i nadamo se da ćemo do kraja godine ili najkasnije početkom iduće godine uspjeti ishoditi Uporabnu dozvolu i pustiti ga u rad“, poručila je direktorica Gavrić.

PROSLAVA BADNJAKA U ČRNKOVCIMA

Za velike kršćanske blagdane u Slavoniji i Baranji nema ništa ljepše od njegovanja i oživljavanja stare tradicije i običaja koje sve više prihvaćaju i po njima žive i mlade generacije. Dani su to obiteljske sloge i zajedništva, ali i dani u kojima uz obilje blagdanskog stola nikako ne treba zaboraviti ni one koji te dane čekaju u društvu starosti i samoće, kao ni djecu i mlade koji se posebno vesele blagdanima, a nemaju priliku uživati u blagdanskom obilju.

A upravo o ljubavi i solidarnosti za svoja staračka i samačka te domaćinstva u potrebi u ovo vrijeme govori i prekrasna blagdanska priča iz Črnkovaca, sela u Općini Marijanci koje je prije nekoliko godina pokrenulo pravu božićnu bajku kakva se malo gdje može naći. Ovdje, naime, na Badnje jutro ribiči iz Športskog ribolovnog društva “Smuđ” Črnkovci u kotlićima kuhaju fiš za sva domaćinstva u Črnkovcima i nose ga svojim sumještanima uz čestitke na kućni prag kako se nitko tog dana ne bi osjećao – usamljen i napušten!

Nije išlo lagano

Prema priči predsjednika ŠRD-a Smuđ Črnkovci Petra Majdenića, sve je počelo sasvim slučajno prije četiri godine kada je, gledajući televizijski program, čelnom čovjeku črnkovačkih ribiča za oko zapela prekrasna priča iz županjskog kraja gdje bajkeri svake godine na Badnjak ujutro skuhaju fiš te ga podijele po selu.

– Komentari osoba koje su dobile taj fiš bili su toliko nabijeni emocijama i radošću zbog ove geste da sam i ja počeo razmišljati o tome da i mi kao udruga ribiča udružimo snage i u svojoj sredini pokušamo takvo što odraditi i uljepšati blagdane svojim sumještanima – prisjeća se Majdenić, kojemu nije bilo potrebno puno da zajedno sa svojim najbližim suradnicima i sam pokrene ovu humanitarnu akciju.

– Već i prvi pokušaj da svoje suradnike animiram da se uključe u projekt bio je iznad svih mojih očekivanja. Ne samo da se nitko nije usprotivio tome nego su svi bili jedinstveni u stajalištu da će učiniti sve što je potrebno kako bi ova ideja pala na plodno tlo. I tako je počela ova priča prije četiri godine – otkriva Petar neizmjerno ponosan na svoju ekipu i njihov entuzijazam da ova želja postane stvarnost.

Ribiči se prisjećaju da prva godina ovog projekta nije išla ni lagano ni glatko, jer iako su želje, zanos i srce bili veliki, ubrzo su se s vremenom i materijalom za pripremu našli u deficitu, pa je trebalo improvizirati i domišljati se kako ovu zamisao što je moguće kvalitetnije provesti u djelo. No, unatoč svemu tomu, kao da su im upravo te zapreke dale još više snage da na svojim leđima odrade ovaj veliki posao u koji se već prve godine uključio iznenađujuće veliki broj mladih Črnkovčana koji su „gro“ dužnosti preuzeli na sebe. Danas pričaju da je to bio doživljaj i postignuće koji nikada neće zaboraviti i kojeg će rado prepričavati i svojim unucima.

– Kad smo te prve godine krenuli s kuhanjem fiša, imali smo oko 80 osoba na popisu i za taj broj korisnika sve je bilo riješeno i osigurano: i riba, i tijesto, i porcije. No, u jednom trenutku su se dečki koji su bili tamo i sve odrađivali dosjetili da bi oni i financijski željeli više pomoći, te su u nekoliko minuta skupili nešto novca i pitali što se još time može riješiti. Tada smo shvatili da ima kuća i obitelji u koje ćemo nositi fiš, a u kojima ima djece, pa smo istog trenutka otišli u trgovinu i kupili još i poklone za tu djecu. Zahvaljujući tome, te prve godine smo podijelili oko 90 porcija fiša koje smo kuhali u šest kotlića i šest paketa za djecu – sa sjetom se prisjeća Majdenić.

Druge godine već je bila druga priča. Bilo je više vremena i mogućnosti za bolju pripremu, pa je na Badnje jutro u Črnkovcima osvanulo čak deset kotlića, iz kojih se seoskim ulicama neodoljivo širio miris najomiljenijeg slavonskog ribljeg specijaliteta. Te godine skuhano je 30 posto više porcija, pa se Črnkovčanima podijelilo 120 porcija i 18 paketa za djecu. Treća godina bila je još plodnija, pa se tako na Badnjak u 12 kotlića skuhalo 140 porcija fiša i nabavilo 18 paketića za djecu.

Golem uspjeh

I na ovogodišnje Badnje jutro črnkovački entuzijasti ponovo s radošću s kotlićima u rukama kreću na „zborno mjesto“ u blizinu Društvenog doma i tu postavljaju najmanje 12 kotlića, podlažu pod njih i počinju kuhanje domaćeg ribljeg specijaliteta. Kako se svake godine akciji odaziva sve više mještana, to postaje izvrsna prilika za druženje, razgovor, veselje i blagdanski ugođaj zajedništva i pomaganja na kojem bi im mnogi mogli pozavidjeti.

– Na taj dan smo svi ispunjeni i presretni, jer smo svjedoci koliki je ogroman uspjeh doživjela naša zajednička akcija, koju želimo provoditi i u godinama koje dolaze. Iskreno se nadam da će nakon četiri godine ovo u Črnkovcima prerasti u tradiciju koju će dalje nastaviti naši dečki koji nam svake godine pomažu. Tu su još i brojni dobri ljudi te donatori poput tvrtki Pavošević M&M, M-Elektronika, Stro-Bel Belišće, cafe-bar Calipso Črnkovci, MOJ DOM Majdenić, pizzeria Lodi Črnkovci, kao i Općina Marijanci, koja je prepoznala naš trud i uključila se u ovu akciju svakovrsno nam pomažući – poručuje Majdenić.

Sudionici ove akcije koji su se i danas rano ustali s namjerom usrećivanja svojih sumještana, kažu da im je ovo definitivno jedan od najljepših dana i događaja u cijeloj godini. Iako svjesni da su oni ti koji na ovaj način pomažu i usrećuju druge sumještane kojima dolaze na kućni prag, razgovaraju s njima i upućuju im čestitke i lijepe riječi u povodu blagdana, ne kriju da su ovakvim gestama oni sami zapravo još više ispunjeni i obogaćeni. Jer mnogi od njih su, pružajući starima, bolesnima i potrebitima paketiće i porciju fiša za blagdanski objed, upravo u toj gesti nesebično drugima poklonili i komadić svoga srca i duše, a u tome zapravo i jest pravi smisao Božića, zar ne!?

REKONSTRUKCIJA SPORTSKOG OBJEKTA NK “MLADOST” ČRNKOVCI

Rekonstrukcija sportskog objekta Nogometnog kluba Mladost Črnkovci, jedan je od infrastrukturnih zahvata koji se realiziraju tijekom ove godine. Oko cijelog terena u cijelosti je postavljena ograda za koju je Općina financirala materijal, a svi radovi su zahvaljujući novom predsjedniku Tomislavu Valjku i njegovoj Upravi odrađeni dobrovoljnim radom i donacijama. Na prostoru igrališta postavljena je i nova rasvjeta kako bi se treninzi mogli odigravati i u noćnim satima, no to nisu i jedine novine u ovom sportskom kolektivu. Naime, Općina Marijanci također je pripremila i projektnu dokumentaciju i u tijeku je javna nabava za izbor izvođača radova na postavljanju centralnog grijanja te nove vodovodne instalacije. Na gornjem otvorenom dijelu objekta za gledatelje, bit će postavljene nove montažne tribine sa 100-tinjak sjedećih mjesta. Na istom objektu u planu je raditi i kompletnu energetsku ovojnicu koja obuhvaća fasadu, stolariju i krovište i taj bi posao trebao biti priveden kraju do sredine iduće godine i pridonijeti uštedi energenata u ovoj zgradi, ali i kreirati nove vizure i ljepši izgled postojećeg objekta. Valja naglasiti da su osim postavljanja ograde, entuzijasti koji su radili na uređenju prostora oko igrališta, paralelno uredili i okoliš i zelenilo, te orezali grane drveća koje je smetalo.


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Arhiva članaka

PORTAL OTVORENIH PODATAKA

Skip to content