Home » U MARIJANCIMA SVEČANO PROSLAVLJEN 8.RUJNA – BLAGDAN MALE GOSPE I DAN OPĆINE MARIJANCI

Prijedlozi i pitanja

Poštovani posjetitelji,
ukoliko imate kakvih prijedloga ili pitanja vezanih za Web stranice ili Općinu Marijanci bilo bi nam drago da ih podijelite s nama te Vas molimo da ih šaljete putem kontakt obrasca.

U MARIJANCIMA SVEČANO PROSLAVLJEN 8.RUJNA – BLAGDAN MALE GOSPE I DAN OPĆINE MARIJANCI

Mala općina velikih projekata koja nastavlja planirati i rasti

Svetom misom u župnoj crkvi Svetog Petra i Pavla u Marijancima, polaganjem vijenaca u Kunišincima kod spomenika poginulim braniteljima s područja Općine Marijanci i svečanom sjednicom Općinskog vijeća u sali Društvenog doma, u Marijancima je u petak 8.rujna obilježen blagdan Male Gospe i Dan Općine Marijanci.

Ovaj put svečanost je u nazočnosti brojnih uzvanika i čelnika gradova i općina iz donjomiholjačkog i valpovačkog kraja, bila u posebnom ozračju zbog činjenice da se ove godine navršilo 30 godina od osnutka Općine Marijanci koja je prema ocjeni nazočnih gostiju nizom svojih projekata i unapređenjem kvalitete življenja svojim stanovnicima u protekla tri desteljeća, itekako opravdala svoj status.

Obraćajući se nazočnima na sjednici koju je vodio predsjednik Općinskog vijeća Ivan Mesaroš, načelnik Općine Marijanci Darko Dorkić naglasio je kako se i u posljednjih godinu dana u općinskoj upravi, kao i ranijih godina, nastojalo stvarati preduvjete za što bolji i kvalitetniji život svih stanovnika, a pri tom i osigurati nesmetan i stabilan rad Općine.

“Tražili smo i pronalazili načine i mehanizme kako bismo uz rapidno rastuće troškove nastavili i završili započete projekte, ali istovremeno i sačuvali sve ono što smo tolike godine pomno ugrađivali u naš proračun poput stečenih prava na razne vrste pomoći i subvencije djeci, školarcima, mladim obiteljima, braniteljima, umirovljenicima. Teška srca, određene želje, htijenja i nove projekte morali smo privremeno gurnuti u drugi plan, kako bismo završili započeto, ispunili svoje obveze i zatvarali proračunsku financijsku konstrukciju, no istovremeno uvijek puni nade i optimizma da je riječ tek o prolaznom tegobnom razdoblju iz kojeg ćemo izaći još snažniji i čvršći za nove izazove u budućnosti te kako bismo ostvarili svoj cilj nastavka izgradnje naprednije i sretnije Općine Marijanci,” poručio je načelnik Dorkić.

Govoreći o ulaganjima u proteklih 365 dana, načelnik je kazao i kako je u ovom razdoblju veliki dio novca iz proračuna izdvojen za izgradnju i održavanje objekata komunalne infrastrukture, rekonstrukciju nerazvrstanih cesta, izgradnju pješačkih staza, održavanje javnih površina i poljskih puteva, te uređenje javne rasvjete. Izdvajala su se sredstva i za mjere gospodarenja otpadom i za Vatrogasnu zajednicu Općine Marijanci te za razvoj i upravljanje sustava vodoopskrbe, odvodnje i zaštite voda, ali i u razvoj i poticanje gospodarstva i poticanje poljoprivrede kroz potpore obrtnicima te sufinanciranje u poljoprivredi. Demografskim mjerama na području Općine Marijanci nastoji se pomoći roditeljima i najmlađima te osigurati preduvjete za potrebiti demografski rast kroz sufinanciranje rada novoizgrađenog vrtića, isplatu naknada za novorođenčad, sufinanciranje nabave bilježnica i radnih bilježnica, troškova prijevoza i smještaja u učeničkim domovima, a izdvaja se i za pomoć studentima. Pruža se pomoć i pri rješavanju stambenog pitanja mladih obitelji.

“Sve to, ali i brojni drugi projekti koje odrađujemo, te projekti koje pripremamo za razdoblje koje dolazi, najbolja su potvrda s koliko volje i želje nastavljamo graditi našu Općinu. Vjerujem da nam budućnost donosi bolje i svjetlije dane te da ćemo zajedničkim snagama uspjeti na našem putu izgradnje prosperitetne i sretne Općine Marijanci o kakvoj svi sanjamo,” poručio je načelnik Dorkić pobrojavši i učinjeno u proteklih više od dva desetljeća tijekom kojih je Općina Marijanci i izgledom i infrastrukturno i raznim drugim projektima te posebno investicijskim ciklusom u posljednjih pet godina umnogome promijenila, uljepšala i modernizirala svoje vizure.

Čestitke Općini Marijanci u povodu Dana Općine i njezinog 30.rođendana na svečanoj sjednici su uputili još i zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić, ujedno izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH.

“U proteklom razdoblju Općina Marijanci je realizirala puno projekata uz mudro povlačenje europskih i sredstava sa svih drugih razina. Ostvarena je dobra suradnja s Osječko-baranjskom županijom koja je također poticala brojne projekte, što ćemo činiti i ubuduće. U narednom razdoblju osobito ćemo raditi na izgradnji sportskih igrališta, a jedno takvo planira se uskoro u Črnkovcima”, najavio je zamjenik župana Josip Miletić čestitajući Dan Općine.

Da je uz Općinu Petrijevci upravo Općina Marijanci tijekom godina dokazala opravdanost egzistiranja malih općina koje su napravile prava čuda, ponovo je ustvrdio saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Sabora RH, Goran Ivanović. Uz dobrodošlicu novom župniku župe Marijanci, vlč.Marinu Putilinu, Ivanović je pozvao na zajedništvo i strpljenje bez kojeg je nemoguće postići željeni napredak, ali i potrebu fokusiranja na čovjeka kao okosnice društva.

U ime susjednih gradova i općina čestitke je uputio i načelnik Općine Viljevo Dominik Knežević, rekavši kako su upravo Općina Marijanci i načelnik Darko Dorkić mnogim jedinicama lokalne samouprave u okolici uzor i uvijek na raspolaganju.

Svečana sjednica Općinskog vijeća bila je i prigoda za dodjelu javnih priznanja najzaslužnijim pojedincima i organizacijama. Tako je Branku Plužariću dodijeljena nagrada za životno djelo za dugogodišnji rad i unapređenje sporta na području Općine Marijanci, Nogometnom klubu Mladost Črnkovci dodijeljena je nagrada Općine Marijanci za postignuća i doprinos razvoju sporta na području Općine Marijanci, a tvrtki Tersa d.o.o. Črnkovci za doprinos razvoju gospodarstva. U ime nagrađenih zahvalio se dobitnik Branko Plužarić.

Arhiva članaka

PORTAL OTVORENIH PODATAKA

Skip to content