Home » OBILJEŽAVANJE SPOMENDANA SV. HUBERTA U MARIJANCIMA

Prijedlozi i pitanja

Poštovani posjetitelji,
ukoliko imate kakvih prijedloga ili pitanja vezanih za Web stranice ili Općinu Marijanci bilo bi nam drago da ih podijelite s nama te Vas molimo da ih šaljete putem kontakt obrasca.

OBILJEŽAVANJE SPOMENDANA SV. HUBERTA U MARIJANCIMA

Dana 3. studenog 2022. godine (četvrtak), Lovački savez Osječko-baranjske županije u suradnji s domaćinom, Lovačkim društvom „Jelen” Marijanci održat će 24. središnje obilježavanje spomendana sv. Huberta, zaštitnika lova i lovaca.

Program započinje u 17:00 sati okupljanjem sudionika ispred zgrade Općine Marijanci, zatim u 17:30 sati započinje svečana povorka prema mjestu uprizorenja sv. Huberta, te služenje Sv. mise u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u 18:00 sati.

Tko je sveti Hubert ?

Sveti Hubert nebeski je zaštitnik lova i lovaca, prirode i okoliša šumara, kinologa, optičara i radnika u metalnoj industriji. Prema legendi, sveti Hubert se kao strastveni lovac i nestašni mladić ni za najveće blagdane nije odricao lova. Loveći tako i na Veliki petak, ugledao je jelena, koji je imao raspelo među rogovima i čuo poziv na obraćenje, baš u trenutku kada ga je htio usmrtiti. Od tada mijenja svoj dotadašnji način života, odriče se svojih plemićkih prava, te svu svoju imovinu ostavlja siromašnima, odlazi u samoću te počinje živjeti pokajničkim životom i postaje svećenik. Crkva je u svetom Hubertu idealizirala sveca koji štiti i čuva divljač i koji određuje čvrsta pravila i običaje lovaca.

Arhiva članaka

PORTAL OTVORENIH PODATAKA

Skip to content