Home » LOVAČKI SAVEZ OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE OVE GODINE U MARIJANCIMA ORGANIZIRAO PROSLAVU BLAGDANA SVETOG HUBERTA

Prijedlozi i pitanja

Poštovani posjetitelji,
ukoliko imate kakvih prijedloga ili pitanja vezanih za Web stranice ili Općinu Marijanci bilo bi nam drago da ih podijelite s nama te Vas molimo da ih šaljete putem kontakt obrasca.

LOVAČKI SAVEZ OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE OVE GODINE U MARIJANCIMA ORGANIZIRAO PROSLAVU BLAGDANA SVETOG HUBERTA

Spomendan zaštitnika lova i lovaca

Lovački savez Osječko-baranjske županije u suradnji s domaćinom, Lovačkim društvom „Jelen” Marijanci, u četvrtak 3.studenog u Marijancima je organizirao 24. središnje obilježavanje spomendana sv. Huberta, zaštitnika lova i lovaca. Nakon dvije godine stanke zbog epidemiološke situacije, bila je ovo prilika za lovačka društva s područja Osječko-baranjske županije da se ponovo nađu na okupu i proslave svog sveca zaštitnika.

Program je započeo u predvečerje okupljanjem sudionika ispred zgrade Općine Marijanci nakon čega je svečana povorka uz rogiste, sokolare, baklje i lovačke zastave te sliku Svetog Huberta, krenula prema mjestu uprizorenja na površini kod župne crkve. Uz lovce i članice KUD-a “Slavonska vila” Marijanci – Kunišinci, ulogu Svetog Huberta po prvi put je preuzela jedna djevojka – Nives Aničić iz Bočkinaca. Dojahavši na svom konju, Nives je nazočnima predočila poznatu predaju o nebeskom zaštitniku lova i lovaca, prirode i okoliša šumara, kinologa, optičara i radnika u metalnoj industriji. On se prema legendi kao strastveni lovac i nestašni mladić ni za najveće blagdane nije odricao lova, no loveći tako i na Veliki petak, ugledao je jelena, koji je imao raspelo među rogovima i čuo poziv na obraćenje, baš u trenutku kada ga je htio usmrtiti. Od tada stubokom mijenja svoj dotadašnji način života, odriče se svojih plemićkih prava, te svu svoju imovinu ostavlja siromašnima, odlazi u samoću te počinje živjeti pokajničkim životom i postaje svećenik. Crkva je u svetom Hubertu idealizirala sveca koji štiti i čuva divljač i koji određuje čvrsta pravila i običaje lovaca koji su aktualni i danas.

A sve to imali su priliku vidjeti i nazočni mještani koji su promatrali lovačku povorku koja se nakon uprizorenja uputila prema crkvi Svetog Petra i Pavla gdje je misno slavlje predvodio župnik vlč.Željko Zuanović. Po završetku mise, druženje lovaca nastavljeno je u Društvenom domu u Marijancima gdje su domaći lovci uz pomoć Općine Marijanci, članova DVD-a Marijanci i KUD-a Slavonska vila ponovo potvrdili da su izvrsni domaćini počastivši osamdesetak lovaca iz svih dijelova Osječko-baranjske županije.

Tu ih je u ulozi organizatora događaja pozdravio predsjednik Lovačkog Saveza Osječko-baranjske županije Zlatko Stolnik podsjetivši kako je ova proslava prva od 2019.godine, a cijelo to vrijeme LD Jelen Marijanci su strpljivo čekali na svoju priliku za domaćinstvo i ugošćavanje predstavnika 107 članica ovog Saveza. U svečanom i prigodničarskom tonu kojemu su doprinijeli i gosti, lovci iz Mađarske, Stolnik se osvrnuo i na razdoblje u protekle dvije godine kada zbog epidemiološke situacije u Savezu nisu imali osipanja članstva, ali su drastično smanjili aktivnosti, manifestacije i druženja što je lovcima izuzetno teško palo.

“Kad je u pitanju lovstvo, naša Županija je sigurno najbolja županija u Hrvatskoj: imamo najbolja lovišta, najjače trofeje i najveći broj trofeja i po tome smo poznati i izvan hrvatskih granica. Unatoč ratu koji je učinio veliku pustoš i zlo na ovom prostoru, držim da danas možemo biti zadovoljni, jer je kroz proteklih 25 godina to sve obnovljeno, a i brojno stanje divljači je jako dobro. Sve je to rezultat truda i rada lovaca”, poručio je prvi čovjek Lovačkog saveza Osječko-baranjske dodajući kako većina lovačkih saveza bilježi opadanje broja članstva zbog iseljavanja mladih, no ne i ovaj koji unazad 6 posljednjih godina iz godine u godinu bilježi blago povećanje. Ove godine Savezu će pristupiti 70-ak novih lovaca, a prepoznavši ovu situaciju reagirao je i HLS koji je akcijom značajnog snižavanja troškova lovačkog ispita koji sada iznose 500 kuna, poradio na povećanju broja članstva. “Ove ćemo godine imati izobrazbu nešto više od 300 lovaca među kojima je i značajan broj lovkinja koje čine između 15 i 20 posto novog članstva,” rekao je Stolnik u Marijancima najavivši odlazak na centralnu proslavu Svetog Huberta u crkvi Hrvatskih mučenika u Udbini.

Predsjednik LD Jelen od njegovog osnutka Tomislav Dugalić, nije krio ponos povjerenom im zadaćom domaćinstva ovog događanja koje svako lovačko u županiji dobiva jednom u 35 godina. LD Jelen Marijanci osnovano je 2005.godine odvajanjem od LD Sokol Magadenovac i broji 24 člana. Gospodari površinom lovišta od 3.047 hektara u kojem obitavaju obična srna i divlja svinja, zec i fazan te ostala sitna divljač i predatori. U organiziranju ovog događaja imali su značajnu potporu Općine, DVD-a Marijanci te KUD-a.

Uz pozdrave i čestitke lovcima i gostima za blagdan Svetog Huberta, načelnik Općine Marijanci Darko Dorkić u kratkim je riječima predstavio općinu kojoj je na čelu i u kojoj se s posebnom brigom odnose prema udrugama koje su njezino bogatstvo. Premda ni njih nije mimoišao nepopularni trend opadanja broja stanovnika, projektima koje pokreću i stalnim ulaganjem u kvalitetu života za sve dobne skupine stanovništva, nastoje se hvatati u koštac s ovim problemom.

U sklopu proslave LD “Jelen” Marijanci dodijelio je zahvalnice zaslužnima u organizaciji ovog događaja, ali i za dugogodišnju odličnu suradnju: Općini Marijanci i načelniku Darku Dorkiću, Župi Marijanci i župniku Željku Zuanoviću, DVD-u Marijanci i KUD-u Slavonska vila Marijanci-Kunišinci.

Arhiva članaka

PORTAL OTVORENIH PODATAKA

Skip to content